Hamburgery z Soczewicy według Grzegorza Caputa


 Kolejny świetny przepis pana Grzegorza - bardzo go polecam.

Kotlety ( hamburgery ) z Ciecierzycy :

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::'

250g.czerwonej soczewicy - namoczyć na 20 min

1 marchewka zetrzeć na dużych oczkach

1 śr.ziemniak ,obrać ,zetrzeć na dużych oczkach

3 łyżki oleju

Szczypta soli

4 ząbki czosnku

2 cm.korzenia imbiru zetrzeć

1 pęczek kolendry lub natki pietruszki

Sok z 1 cytryny

1/2 szkl. panko lub zmielonych orzechów

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki garam Masala

1 łyżeczka pieprzu cayenne

1 łyzeczka czarnego pieprzu

1 Łyżeczka kuminu rzymskiego

1/2 łyżeczki  sody.

::::::::::::::::::::::::::::::::;;;;

Zamiast korzenia imbiru dałam łyżeczkę mielonego ,zamiast kolendry natkę pietruszki.

Namoczoną soczewicę blendować z czosnkiem .

Do miski wrzucić startą marchewkę ,posiekaną cebulę , ziemniaki.Na patelni rozgrzać olej wrzucić warzywa z miski ,posolić , mieszamy,smażymy z 5 min,odstawiamy. Do pojemnika blendera gdzie mamy zmieloną soczewice z czosnkiem ,imbir,zmiksować .Pęczek kolendry dodajemy i miksujemy ,dodajemy wyciśnięty sok z całej cytryny ,dodajemy 0.5 szkl.panko ,przyprawy ,sól.Wszystko zmiksować i wyłożyć do miski z warzywami ,wymieszać ,formować płaskie kotlety ,smażyć na złoty kolor :)

Komentarze

Popularne posty