Hamburgery z Soczewicy według Grzegorza Caputa
Kolejny świetny przepis pana Grzegorza - bardzo go polecam.
Kotlety ( hamburgery ) z Ciecierzycy :
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::'
250g.czerwonej soczewicy - namoczyć na 20 min
1 marchewka zetrzeć na dużych oczkach
1 śr.ziemniak ,obrać ,zetrzeć na dużych oczkach
3 łyżki oleju
Szczypta soli
4 ząbki czosnku
2 cm.korzenia imbiru zetrzeć
1 pęczek kolendry lub natki pietruszki
Sok z 1 cytryny
1/2 szkl. panko lub zmielonych orzechów
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki garam Masala
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1 łyzeczka czarnego pieprzu
1 Łyżeczka kuminu rzymskiego
1/2 łyżeczki sody.
::::::::::::::::::::::::::::::::;;;;
Zamiast korzenia imbiru dałam łyżeczkę mielonego ,zamiast kolendry natkę pietruszki.
Namoczoną soczewicę blendować z czosnkiem .
Do miski wrzucić startą marchewkę ,posiekaną cebulę , ziemniaki.Na patelni rozgrzać olej wrzucić warzywa z miski ,posolić , mieszamy,smażymy z 5 min,odstawiamy. Do pojemnika blendera gdzie mamy zmieloną soczewice z czosnkiem ,imbir,zmiksować .Pęczek kolendry dodajemy i miksujemy ,dodajemy wyciśnięty sok z całej cytryny ,dodajemy 0.5 szkl.panko ,przyprawy ,sól.Wszystko zmiksować i wyłożyć do miski z warzywami ,wymieszać ,formować płaskie kotlety ,smażyć na złoty kolor :)
Komentarze
Prześlij komentarz