Lekki Pstrąg Maślano - Koperkowy


 Lubicie pstrąga ? Ja tak i dlatego Wam proponuje szybki przepisik po mojemu ...




Pstrąg po mojemu :
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
1 wypatroszony pstrąg
1 cytryną sparzona i pokrojoną w plasterki
1 čwiartka cytryny na polanie sokiem ryby
Koperek
Kawałki masła
Oliwa z Avokado
Sól morska 
Pieprz młotkowany z kolendrą
5 ząbkow czosnku obranych
Szczypta tymianku
Szczypta rozmarynu
0.5 łyżeczki papryki wędzonej
Papryka słodka mielona szczypta
Pomidorki koktajlowe
Natka pietruszki i koperku do przystrojenia 
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Wszsytkie przyprawy wymieszać ze sobą w miseczce.
Pstrąga umyć , osuszyć , naciać lekko w kilku miejscach .Posolić ,popieprzyć lekko w środku ryby i na zewnątrz z obu stron .Natrzeć przyprawami .
Do środka ryby wkładamy kawałki masła ,sporo kopru i plasterki cytryny . 
Czosnek obieramy .Naczynie polewamy i rozsmarowujemy sporą ilością oliwy ,wkładamy nadzianą rybę , obkładamy ząbkami czosnku ,cytryny , i pomidorków koktajlowych .
Nagrzewamy piekarnik do 180 stop.gora - dół.
Wkładamy naczynie z rybą i pieczemy 30 - 35 minut.5 -10  minut przed końcem ,aby ryba była mięciutka a nie sucha ,polewamy wytworzonym sosem ,włączamy do zarumienią ryby termoobieg i gotowe.Podajemy z surówkami i sałata jak kto lubi.


Komentarze

Popularne posty