Libańska Dietetyczna Zupa z Soczewicy Czerwonej


 Przepis na 4 porcje

# obiad #

1 szkl.soczewicy w wodzie wypłukanej i namoczonej

1 puszka pomidorów pokrojonych w kostkę lub 6 dużych pomidorów zmiksowanych lub pokrojone w kostkę 

1 cebula 

1 litr wrzącej wody

3 ząbki czosnku

1 łyżka oliwy awokado lub z oliwek

1.5 łyżeczki kuminu rzymskiego( nie kminku!)

Sól i pieprz 

0.5 łyżeczki pieprzu cayenne

Posiekana świeza kolendra lub natka pietruszki

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Odcedzoną soczewicę włożyć do garnka ,zalać wrząca wodą ,dodać pomidory , posolić i gotować na małym ogniu tak długo aż soczewica zmięknie ( ok.20 min).

Na patelni rozgrzać  oliwę ,wsypać posiekaną drobno cebulę ,zeszklić ,dodać posiekany w plasterki czosnek .Podsmażyć aż będzie po kuchni się roztaczał zapach czosnku i dodać wszsytko do zupy.

Przyprawić kuminem rzymskim, solą i pieprzem ,oraz pieprzem cayenne.Chwile gotować na małym ogniu.Zgasić płomień i dodać posiekaną kolendrę lub natkę pietruszki.Gotowe .Smak zupy jest nieziemski .

Komentarze

Popularne posty