Libańska Dietetyczna Zupa z Soczewicy Czerwonej
Przepis na 4 porcje
# obiad #
1 szkl.soczewicy w wodzie wypłukanej i namoczonej
1 puszka pomidorów pokrojonych w kostkę lub 6 dużych pomidorów zmiksowanych lub pokrojone w kostkę
1 cebula
1 litr wrzącej wody
3 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy awokado lub z oliwek
1.5 łyżeczki kuminu rzymskiego( nie kminku!)
Sól i pieprz
0.5 łyżeczki pieprzu cayenne
Posiekana świeza kolendra lub natka pietruszki
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Odcedzoną soczewicę włożyć do garnka ,zalać wrząca wodą ,dodać pomidory , posolić i gotować na małym ogniu tak długo aż soczewica zmięknie ( ok.20 min).
Na patelni rozgrzać oliwę ,wsypać posiekaną drobno cebulę ,zeszklić ,dodać posiekany w plasterki czosnek .Podsmażyć aż będzie po kuchni się roztaczał zapach czosnku i dodać wszsytko do zupy.
Przyprawić kuminem rzymskim, solą i pieprzem ,oraz pieprzem cayenne.Chwile gotować na małym ogniu.Zgasić płomień i dodać posiekaną kolendrę lub natkę pietruszki.Gotowe .Smak zupy jest nieziemski .
Komentarze
Prześlij komentarz