Makaron Jagodowy - Jak zrobić


 Bardzo polecam ten owocowy makaron z Jagodami
 

1 szkl. Mąki

2 łyżki  stołowe oleju

50gr.jagód leśnych lub borówek

2 łyżeczki ksylololitu lub erytrolu

Ok.2 łyżek wody
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Owoce umyć i osuszyć .
Wrzucić je do rondelka , , zasypać ksylolitem i polać wodą .
Gotować na średnim ogniu , aż powstanie gęsta masa .
Przestudzić , zmiksować na gładką masę z 2 łyżkami oleju .
Za pomocą miksera miksować masę dosypując mąkę i wyrabiać chwilę hakami .Zarobić ciasto . Ciasto odstawić na 0.5 godziny aby odpoczęło pod ściereczką .
Ciasto rozwałkować cienko  podsypując mąką , wycinać szersze wstążki ( tagliatelle ) . Jeśli makaron się lepić posyp  zwierzchu  mąką  o zostawić do obeschnięcia . Gotowy gotujemy w osolonej wodzie do miękkości . Podajemy z jogurtem naturalnym skyr z odrobiną miodu i posypane owocami .
 



Komentarze

Popularne posty