Makaron Jagodowy - Jak zrobić
Bardzo polecam ten owocowy makaron z Jagodami
1 szkl. Mąki
2 łyżki stołowe oleju
50gr.jagód leśnych lub borówek
2 łyżeczki ksylololitu lub erytrolu
Ok.2 łyżek wody
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Owoce umyć i osuszyć .
Wrzucić je do rondelka , , zasypać ksylolitem i polać wodą .
Gotować na średnim ogniu , aż powstanie gęsta masa .
Przestudzić , zmiksować na gładką masę z 2 łyżkami oleju .
Za pomocą miksera miksować masę dosypując mąkę i wyrabiać chwilę hakami .Zarobić ciasto . Ciasto odstawić na 0.5 godziny aby odpoczęło pod ściereczką .
Ciasto rozwałkować cienko podsypując mąką , wycinać szersze wstążki ( tagliatelle ) . Jeśli makaron się lepić posyp zwierzchu mąką o zostawić do obeschnięcia . Gotowy gotujemy w osolonej wodzie do miękkości . Podajemy z jogurtem naturalnym skyr z odrobiną miodu i posypane owocami .
Komentarze
Prześlij komentarz