Placki z Soczewicy Czerwonej przepis Grzegorza Caputa
Nie spodziewałam się tak przepysznego przepisu na ciecierzycę.
Placki z Soczewicy Czerwonej z Warzywami ...
4 porcje.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: :::::::::
1 szkl..namoczonej soczewicy czerwonej( 20 min.odlać )
1 szkl.wody przegotowanej chłodnej
2 łyżki rozdrobnionej kapusty świeżej
2 łyżki rozdrobnionej papryki czerwonej świeżej
0.5 pęczka posiekanego drobno szczypiorku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sól i pieprz biały
Oliwa do ciasta i na patelnię .
::::::;:;;::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Do blendera kielichowego wsypujemy odcedzoną i namoczoną przez 20 minut soczewicę .Zalewamy wodą ,sól i pieprz.Miksujemy na gładką a' La zupę.
Przelewamy do miski ,dodajemy rozdrobnione warzywa i oliwę z oliwek.Mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę ( za każdym razem z jednej i drugiej strony smażenia ,bardzo wchłania ją ) i wlewamy chochelką masę .Smażymy na złoty kolor na średnim ogniu.Przewracamy przy pomocy drugiego talerza na drugą stronę i chwilę jeszcze smażymy .Odkładamy na inny talerz.Podajemy z sałatą,sałatkami lub piklami i sosem jogurtowym.
Komentarze
Prześlij komentarz