Placki z Soczewicy Czerwonej przepis Grzegorza Caputa

Nie spodziewałam się tak przepysznego przepisu na ciecierzycę.

Placki z Soczewicy Czerwonej z Warzywami ...

4 porcje.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::   :::::::::

1 szkl..namoczonej soczewicy czerwonej( 20 min.odlać )

1 szkl.wody przegotowanej chłodnej

2 łyżki rozdrobnionej kapusty świeżej

2 łyżki rozdrobnionej papryki czerwonej świeżej

0.5 pęczka posiekanego drobno szczypiorku

1 łyżka posiekanej natki pietruszki 

Sól i pieprz biały 

Oliwa do ciasta i na patelnię .

::::::;:;;:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: 

Do blendera kielichowego wsypujemy odcedzoną i namoczoną przez 20 minut soczewicę .Zalewamy wodą ,sól i pieprz.Miksujemy na gładką a' La zupę.

Przelewamy do miski ,dodajemy rozdrobnione warzywa i oliwę z oliwek.Mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę ( za każdym razem z jednej i drugiej strony smażenia ,bardzo wchłania ją ) i wlewamy chochelką masę .Smażymy na złoty kolor na średnim ogniu.Przewracamy przy pomocy drugiego talerza na drugą stronę i chwilę jeszcze smażymy .Odkładamy na inny talerz.Podajemy z sałatą,sałatkami lub piklami i sosem jogurtowym.




Komentarze

Popularne posty