Przepyszny Sos Bolognese z Cukini
Przepis na dietetyczny sos warzywny .Lekki i kremowy.
Przepyszny Sos Bolognese z Cukini.
10-12 porcji
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
1 cukinia startą na tarce o dużych oczkach ,posoloną i odciśnięta.
4 ząbki czosnku drobno posiekać
1 cebula drobno posiekać
Por pokroić w krążki
Marchewka pokroić w cienkie paseczki juliene
Pietruszka paski juliene
Seler kawałek to samo paski juliene
2 puszki pomidorów z puszki
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
Masło klarowane i oliwą z awokado
Zioła prowansalskie do smaku i zioła włoskie
Świeża posiekana bazylią
Sól i pieprz młotkowany
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Masło sklarowane na wpół z oliwą z awokado które rozgrzać na patelni ,wrzucić warzywa ,dusić do miękkości ,wlać 2 puszki pomidorów krojonych ,dodać 4 ząbki czosnku posiekanego drobno,mały słoiczek koncentratu pomidorowego zioła prowansalskie , zioła włoskie ,sól ,i pieprz,wodą podlać ,dusić do miękkości ,na koniec dodać świeże zioło Bazyli drobno posiekane około pół pęczka .Wymieszać i podawać z spaghetti.Resztę można zapasteryzować w słoiczki i mieć na kiedy indziej .
Komentarze
Prześlij komentarz