Spaghetti z Rukolą i Orzeszkami
Makaron podany z aksamitnym sosem.
60gr.makaronu spaghetti
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
Oliwa z oliwek
Puszka pomidorów krojonych
Garść duża rukoli
kilka orzeszków ziemnych
Kilka pomidorków koktajlowych
Sól
Biały pieprz
1 łyżeczka parmezanu
Listki bazylii
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Cebulę i czosnek obrać , drobno posiekać .
Rozgrzać 1 łyżkę oliwy i przez chwilę dusić cebulę i czosnek. Dodać pokrojone w kostkę pomidory z puszki . Gotować na wolnym ogniu ok.15 minut.
Rukolę opłukać ,osuszyć ,oderwać listki .Na patelni bez tłuszczu uprażyć z łyżkę orzeszków ziemnych na lekko złoty kolor .Wyjąć . Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki .
Spaghetti gotujemy 8 minut w osolonej wodzie .
Pomidorki koktajlowe dołożyć do sosu i całość gotować jeszcze ok.5 minut.
Przyprawić do smaku solą i białym pieprzem.
Odcedzić makaron , wymieszać z resztą oliwy i rukolą.
Makaron wyłożyć na talerz , polać sosem .Posypać serem i orzeszkami.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz