Zupa Pomidorowa z Piemontu
0.5 litra pulpy pomidorowej gęstej
1 puszka pomidorów krojonych
1 cebula
1 łyżka masła klarowanego lub innego tłuszczu co używasz
Przyprawa uniwersalna do zup
Mleko roślinne ale nie musowo do zabielenia
serca karczochów świeże ale mogą być też z puszki
Szczypta cynamonu ( nie musowo jak nie lubisz )
10 dag oliwek ze słoiczka
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Do garnka włożyć tłuszcz , rozgrzać ,dodać drobno posiekaną cebulkę ,zeszklić na złoty kolor,podlać pulpa pomidorowa , puszka pomidorów pokrojonych ,dodać przyprawę ,zagotować.
Można ją zagęścić mąka lub czymś innym ale ona jest bardzo kremowa więc ci nie będzie chyba potrzebne .Dolać mleka jak trzeba .Zgasić płomień ,dodać pokrojone w plasterki oliwki ,serca karczochów ,przyprawić solą i pieprzem i cukrem lub ksylolit
albo miodem albo stawią
( ja użyłam syropu klonowego)
Dodać szczyptę cynamonu ,wymieszać podawać posypaną natka.
Komentarze
Prześlij komentarz