Czerwona Kapusta Do Słoików
Najlepszy przepis na czerwona kapustę .Świetna do obiadu jako samodzielna surówka.Polecam.
3 kg.czerwonej kapusty
1 kg.marchewki
1 kg.cebuli
Sól 1 łyżka
Na Zalewę :
:::::::::::::::::::::::::
2 litry wody
0.5 litra octu 10%
0.5 kg.cukru
6 liści laurowych
10 kulek ziela angielskiego
:::::::::::::::::::::::::;;;:::::::::::::::::::::::::::::
Kapustę drobno poszatkować.Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Cebulę posiekać w pióra.
Wszsytkie warzywa wsypać do dużej miski , posypać solą i dobrze ją wymieszać tak aby puściła sok , zostawiamy i zabieramy się za zrobienie zalewy.
W garnku zagotować wodę z octem ,cukrem , listkami laurowymi i zielem angielskim .Gotować 5 minut od zagotowania się zalewy.Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystudzenia .Zalewamy gotową zalewą warzywa ,wymieszać i przełożyć do wypatrzonych słoików dobrze ubijając i wlewając też zalewę . Zakręcić słoiki i pasteryzujemy od zagotowania się wody 20 min.
Komentarze
Prześlij komentarz