Czerwona Kapusta Do Słoików

Najlepszy przepis na czerwona kapustę .Świetna do obiadu jako samodzielna surówka.Polecam.


 3 kg.czerwonej kapusty

1 kg.marchewki

1 kg.cebuli

Sól 1 łyżka

Na Zalewę :

:::::::::::::::::::::::::

2 litry wody

0.5 litra octu 10%

0.5 kg.cukru

6 liści laurowych

10 kulek ziela angielskiego

:::::::::::::::::::::::::;;;:::::::::::::::::::::::::::::

Kapustę drobno poszatkować.Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Cebulę posiekać w pióra.

 Wszsytkie warzywa wsypać do dużej miski , posypać solą i dobrze ją wymieszać tak aby puściła sok , zostawiamy i zabieramy się za zrobienie zalewy.

W garnku zagotować wodę z octem ,cukrem , listkami laurowymi i zielem angielskim .Gotować 5 minut od zagotowania się zalewy.Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystudzenia .Zalewamy gotową zalewą warzywa ,wymieszać i przełożyć do wypatrzonych słoików dobrze ubijając i wlewając też zalewę . Zakręcić słoiki i pasteryzujemy od zagotowania się wody 20 min.

Komentarze

Popularne posty