Domowy A'la Kubuś z Dynią




Jak się okazało w ogródku u znajomego było potężnie dużo dyń o różnych kształtach i kolorach .Będąc tak szczodrobliwy człowiekiem podzielił się zemną tym naturalnym warzywnym szczęściem...Więc w moje kochanej piwnicy zadomowiły się wszelakie przetwory z tego cuda ,a więc przeciery ,zupy ,soki ...tak te przepyszne soki marchewkowe co w sklepie kupujemy za grube pieniążki a można samemu zrobić .Smakiem nie odbiegają od tych kupnych ,dlatego warto kupić choćby jedną większą dynię i marchewki aby cieszyć się tym specyfikiem...prozdrowotnym.U mnie poszły w ruch dynię ,jabłka ,banany ...

1 duża dynia 

1.5 kg marchewek 

1 kg.jabłek

1 kg bananów

Szczypta soli dla wydobycia smaku

Sok z 3 cytryn

Miód dla smaku ( lub cukier ) - 0.5 szkl.

2 l.wrzacej wody 

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Marchewkę obrać i pokroić w plastry.Dynie pokroić w kostkę . Warzywa włożyć do dużego garnka , zalać dwoma litrami wrzącej wody.Zagotowači trzymać na małym ogniu pod przykryciem 25-30 min.do miękkości warzyw .

Dorzucić pokrojone banany i obrane i pokrojone w grubą kostkę  ,pozbawione gniazd nasiennych jabłka.

Gotujemy dalsze 15 minut dolewając sok z cytryny .Zdejmujemy z ognia i blendujemy na gładką masę .Dosładzamy jak potrzeba .Przelewamy do wypatrzonych butelek lub słoików , zakręcamy zakrętki lub pokrywki i pasteryzujemy  od zagotowania się wody 20 minut.

Smacznego.






 

Komentarze

Popularne posty