Gulasz z Królika z Dynią
10 -15 dag.mięsa z królika
0.5 marchewki pokrojonej w paski
Kilka pieczarek pokrojonych w plasterki
1 mała papryka kostka
Bulion warzywny lub woda 0.5 l.
1 cebula pokrojona w pióra
1 łyżeczka pasty paprykowej
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
200 ml.dyni
0.5 śr.cukini pokrojonej w paseczki
Masło klarowane + oliwa z oliwek
Przyprawy: sól , pieprz, papryka słodka mielona ,papryka sypka wędzona,majeranek, szczypta chilli,pieprz cytrynowy,tymianek.
2 ząbki duże czosnku pokrojonego w plasterki
Posiekana natką pietruszki
1 łyżka masła orzechowego 100%
2 duże pomidory pokrojony w ćwiartki
:::::::::::::::::::::::::::::::::::;;::;:::::::::::::::::;;;;;;;;;;
Mięso z królika pokroić w kostkę ,przyprawić pieprzem cytrynowym ,odrobiną soli, pieprzem czarnym ,papryka mielona ,wędzoną tymiankiem.
Na patelni rozgrzać masło klarowane z oliwa z oliwek.Dodać cebulę z czosnkiem i przesmażyć na złoty kolor.Dodać pokrojone warzywa i dusić do miękkości .Przyprawić podanymi przyprawami,dodać pastę z papryki i koncentrat pomidorowy, wymieszać, przełożyć do garnka,pomidory pokrojone ,zalać bulionem .Przykryć pokrywką ,zmniejszyć ogień i dusić do miękkości warzyw ok .20-30 min.Pod koniec dodać masło orzechowe ,zamieszać i gotować jeszcze 5 min..Podawać z posiekana natką pietruszki .
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz