Kisimy Kapustę - Przepis Od Dawna w Mojej Rodzinie


 W naszym domu zawsze kisiło się kapustę .Kiedy zabrakło mamy i taty zaczęłam sama próbować kisić kapustę ... Zaczęłam  od kiszenia jej w słoikach a skończyłam jak widać na beczkach ha ha ...Przepisy są od lat w mojej rodzinie .Zawsze wychodzi smaczna ,zdrowa i chrupka .Polecam.

1. Kapusta do słoików :

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

10 kg .poszatkowanej kapusty lodowej

10 dag.soli kamiennej

1 kg.startej na dużych oczkach marchewki

1 op.kminku

1 duże  jabłka 

1 cebula pokrojona w.pióra

Jabłuszko  kwaśne pokrojone w plasterki 

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Do  dużej miski  wkładamy poszatkowaną kapustę , marchewkę ,cebulę i starte jabłko , solimy .Mieszamy i wyciskamy kapustę tak aby puściła soki .Słoiki wyparzyć .Przygotowaną kapustę ubijamy tłuczkiem w słoiku tak aby był sok na.powierzchni im więcej tym lepiej ...Zostawiamy na 3 - 7 dni w kuchni aby się zakisiła w jakimś pojemniku ( kapusta będzie gazować i się burzyć wypluwając płyn...Mieszamy trzonkiem rano i wieczorem trzonkiem od tłuczka aby upuścić gazy.Gotowa będzie kiedy już się uspokoi ...najczęściej taka za kilka dni .Zakręcamy i wynosimy do piwnicy.



2. Kapusta do beczek ::
::::::;:::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Beczki 2 - 10 litrowe
Worki 15-20 (2szt.)litrowe do kiszenia ( lepiej jak są większe ).
20 kg.poszatkowanej kapusty lodowej
10 kg .startej marchewki na dużych oczkach
20 dağ .soli kamiennej
Ok.10 pokruszonych listków laurowych
Opcjonalnie 1 paczka kminku
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
 Do dużych misek (2) lub jednej dużej wsypujemy po 10 kg.poszatkowanej kapusty ( lub od razu 20 kg.), do każdej po 10 dağ .soli i po 5 listków pokruszonych laurowych i jak kto lubi kminku.
Kapustę mieszamy wyciskając z niej soki.Gdy już je wypuści , zmięknie to  wkładamy worek do kiszenia i po porcji kapusty ,  ubijamy ją tłuczkiem w beczce za każdym razem .Z worka robimy kołnierz  aby nam płyn nie wyciekł ( a i to potrafi dlatego podłużnie najlepiej ścierki ) .Po skończeniu wbijamy jakiś kij wyparzony wrzątkiem i każdego dnia przez 3 tyg.mieszamy rano i wieczorem przebijając kapustę aby wypuścić gazy . Po tym czasie zawijamy worki do wewnątrz i zakręcamy pokrywę.Wynosimy do piwnicy .Smacznego .


Komentarze

Popularne posty