Kisimy Kapustę - Przepis Od Dawna w Mojej Rodzinie
W naszym domu zawsze kisiło się kapustę .Kiedy zabrakło mamy i taty zaczęłam sama próbować kisić kapustę ... Zaczęłam od kiszenia jej w słoikach a skończyłam jak widać na beczkach ha ha ...Przepisy są od lat w mojej rodzinie .Zawsze wychodzi smaczna ,zdrowa i chrupka .Polecam.
1. Kapusta do słoików :
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
10 kg .poszatkowanej kapusty lodowej
10 dag.soli kamiennej
1 kg.startej na dużych oczkach marchewki
1 op.kminku
1 duże jabłka
1 cebula pokrojona w.pióra
Jabłuszko kwaśne pokrojone w plasterki
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Do dużej miski wkładamy poszatkowaną kapustę , marchewkę ,cebulę i starte jabłko , solimy .Mieszamy i wyciskamy kapustę tak aby puściła soki .Słoiki wyparzyć .Przygotowaną kapustę ubijamy tłuczkiem w słoiku tak aby był sok na.powierzchni im więcej tym lepiej ...Zostawiamy na 3 - 7 dni w kuchni aby się zakisiła w jakimś pojemniku ( kapusta będzie gazować i się burzyć wypluwając płyn...Mieszamy trzonkiem rano i wieczorem trzonkiem od tłuczka aby upuścić gazy.Gotowa będzie kiedy już się uspokoi ...najczęściej taka za kilka dni .Zakręcamy i wynosimy do piwnicy.
Komentarze
Prześlij komentarz