Libańska Zupa Dyniowa z Kaszą Bulgur


 Libańska Zupa Dyniowa z Kaszą Bulgur :)
::::::::::::;:;;;::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
0.5 l przecieru z dyni lub puszka jak kto ma ...
5 dağ.kaszy Bulgur
1 duży pomidor
1 l.bulionu( u mnie warzywny)
1 szkl.mleka Owsianego
1 duża cebula 
3 ząbki duże czosnku
1łyzka masła klarowanego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka kurkumy w proszku
Sól i pieprz młotkowany z kolendra
Szczypta chili
1 łyzeczka startego świeżego imbiru
Szczypta kuminu rzymskiego
Świeża kolendra lub natka pietruszki
:::::::::::::::::::::::::::::::;::::::::::::::::::::::::::::::::::
Cebulę siekamy drobno ,czosnek kroimy w plasterki.Pomidor w w większą kostkę lub plasterki.Imbir ścieramy na tarce .Kolendrę lub natkę drobno siekamy.
W garnku rozpuszczamy masło z oliwą ,na gorący wsypujemy cebulkę z czosnkiem ,lekko solimy .Smażymy na złoty kolor( lekko).
Dodajemy dynię ( przecier) , starty imbir , pokrojonego pomidora , kurkumę ,chili,kumin,i podsmażany chwilę ,zalewamy bulionem ,zagotowujemy .Dodajemy wypłukaną kaszę Bulgur ,mieszamy i gotujemy ok20 min.
Gdy zupa gotowa ,wlewamy mleko ,mieszamy ,przyprawiamy jeszcze raz ,dodajemy posiekaną natkę lub kolendrę i podajemy na stół.Smacznego.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty