Nastawiamy Fit Piernik Staropolski
Witam kochani .Za oknami smutno i deszczowo .Niebo zaciągnęło się czarnymi chmurami .Na stoliku dymi kawa świeżo zaparzona drażniąc nos orientalnymi zapachami.Jesień - czas zadumy , wspomnień i smutku .W piecu raźno huczy ogień , Róża wyleguje się na dywanie , odprężona i bezpieczna .Moja kochana znajdka.Przeglądam zeszyt z przepisami i niech to - czas nastawić piernik długo dojrzewający.Uśmiech na mojej twarzy mówi zrób to ...wkładam fartuch , podkładam do pieca ,myje ręce i do roboty ,po mieszkaniu roznosi się rozkoszny zapach miodu i przypraw,jeszcze tylko wymieszać , oblizać łyżkę i do lodówki uff...
0.5 kg.miodu gryczanego
2 szkl.ksylolitu/cukier
25 dağ.masła
1 kg.mąki orkiszowej/pszenna
3 jajka
0.5 szkl.mleka Owsianego/zwykłe
3 łyżeczki sody
3 łyżki przyprawy do piernika
::::::::::::;::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Mąkę przesiać do miski ,dodać sodę i przyprawę do piernika , wymieszać.
Miód , masło , ksylolit , mleko owsiane lekko podgrzać , dodać lekko ostudzoną masę do przesianej mąki .
Jajka utrzeć i dodać do ciasta.Dokladnie wyrabiamy w misie z łopatkami do ucierania ciasta .Przykryć misę z ciastem folią i wstawiamy do chłodnego miejsca np.lodówka na 4 tygodnie lub dłużej to nie przeszkadza ciastu ( ja po jednym dniu w lodówce ,ciasto jest wtedy zwarte , kroje na 3 części , przekładam do woreczka i wkładam do zamrażalnika, tam może sobie leżeć i rok :) .Z tej porcji wychodzi 3 pierniki.
Komentarze
Prześlij komentarz