Pieczenie i Składanie Piernika Staropolskiego Fit
Kochani to zabieramy się za zrobienie przepysznego piernika :).Ja poprostu mam dziś lenia ,za nic nie mogę się zabrać mimo że wszsytko czeka na" już do zrobienia , też tak macie ...Siedzimy sobie na kanapie z Różą , oglądamy vlogaski i nic samo nie chce się zrobić....Za oknem ciemno , nawet księżyc nie świeci więc chyba przyszedł czas zakasać rękawy i cokolwiek zrobić ,a tu tak milutko , cieplutko , piec buzuje ,teraz to bym sobie poleżała.
No dobra ,już idę ...jak na złość , tak to ciasto na piernik wcisnęłam w szufladę zamrażarki , że końmi jego nie wyciągniesz .Dobra jest , ale przy okazji umyłam ją całą , skoro musiałam wszystko wyjąć by dobrać się do ciasta ...rozmrozilam , bo przecież było twarde jak kamień ,jakby nim walnął to by zabił ha ha 🤣...
Będziemy kochani potrzebować:
Duży słoik powideł śliwkowych do przełożenia
Na polewę: 2 czekolady
4 łyżki śmietanki
::::::::::::::::;;;;;;;;;;;;:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Po wyciągnięciu ciasta podzielić na 3 części ,każdą z nich rozwałkować na szerokość płaskiej blaszki ,wyłożonej papierem do pieczenia, która jest w każdej kuchence .Pieczemy każdą z osobna na złoty kolor przez 20 minut.Studzimy.
Placki przekładamy powidłami śliwkowymi układając trzy warstwy jedna na drugiej , kroimy na trzy osobne pierniki i każdą polewamy po wierzchu polewą z czekolady ,którą rozpuszczamy i lekko podgrzewamy ze śmietanką, dekorujemy według własnego uznania .Smacznego.
Ps.Blaty piernikowe można szybciej upiec ,ostudzić ,nałożyć jeden na drugi , przeciąć wzdłuż na trzy części , zawinąć w folię spożywczą i tak trzymać aż je użyjemy.Wystraczy wtedy tylko rozwinąć folię i przełożyć powidłami śliwkowymi.
Komentarze
Prześlij komentarz