Przecier z Dyni do Słoików
Co roku jak mam tylko możliwość robię przecier z dyni .Jest to prosty przepis ,że nawet osoba , która nigdy nie robiła przetworów do słoika , z tym przepisem sobie poradzi :). Przecieru można używać do zup ,sosów , do farszu mięsnego , ciast i deserów.
Dynia jest lekko strawna ,mało kaloryczna i pełna witamin ,kwasów ,które są nam bardzo potrzebne...
1 kg .dyni
100 ml.wody
1 łyżka soli
Na każdy słoik 1 łyżeczka oliwy z oliwek
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Dynię obieramy ,kroimy w kostkę.Wkladamy do garnka ,posypujemy solą i podlewamy wodą.Dusimy na małym ogniu 35-40 minut aż kawałki dyni nam się rozpadną . Miksujemy , wkładamy do wypatrzonych słoików ,zalewamy łyzeczka oliwy z oliwek i pasteryzujemy 10 minut .od zagotowania się wody.
Jest też łatwiejsza forma i szybsza ( nie raz dynia ma bardzo grubą skórę i ciężko ją obrać).Dynię w raz ze skórką kroimy na plastry ok 2-3 cm, układamy na blasze wyłożonej papierem jedna obok drugiej i zapiekamy dynię w 180 st.35 min.sparawdzamy widelcem czy jest miękka jak tak to wyciągamy ,lekko studzimy ,obieramy ze skóry ,wkładamy do garnka ,podlewamy 100-150 ml.wody i chwilę dusimy wraz z 1 łyżka soli.Przekladamy do słoików ,podlewamy łyżeczką oliwy z oliwek ,zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut od zagotowania się wody w garnku.
Komentarze
Prześlij komentarz