Fasolka Po Bretońsku do Słoików
Witajcie w kolejnej odsłonie domowych wyrobów na trudne czasy .Wiele razy te słoiki ratowały mój budżet domowy :)...Jest to najlepsza fasolka po Bretońsku jaką robiłam .Wystarczy tylko odkręcić słoik ,podgrzać i gotowe , nawet doprawiać nie trzeba .Wypróbujcie a nie pożałujecie a super się sprawdzi , kiedy nie będziecie mieli sił na gotowanie bo te ze sklepu niech się schowają ,są niezdrowe , z wieloma konserwantami i wiele firm dodaje karoteny czyli robaki a właściwie ich soki ,które nadają kolor danej potrawie .Obrzydliwość.Kiedyś nie sprawdzałam składu przetworu który w sklepie kupowałam ale.od czasu kiedy pozwolono już o tym głośno mówić.że.można dodawać wszelkie robactwo ,sprawdzam skład takich słoików, zwłaszcza że jestem na to uczulona ...i mogę się przekręcić ha ha 🤣...Dobra już nie nudzę , zabierajcie się za przepis ....
0.5 kg.fasoli- namoczyć
2 litry wody
0.5 kg.wędlin
1 cebula
2 listki laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
2 łyżki majeranku
2 kostki bulionowe
1 koncentrat pomidorowy (150ml)
Pieprz i sól
Papryka słodka sypana
Papryka ostra sypana
Olej do smażenia
::::::::::::::::::::::::;;;;;:::::::::::::::::::::::::::::::
Fasolę na noc namoczyć.Na drugi dzień ugotować ją do miękkości z listkiem laurowym i zielem angielskim,oraz z kostkami bulionowymi. Wędliny ( kiełbasa pokrojona w plasterki , boczek wędzony pokrojony w kostkę ) przesmażyć z pokrojoną drobno cebulą na oleju i dodać do fasoli.Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy .Majeranek na sam koniec gotowania . Całość zajmie nam ok.godziny gotowania.
Przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy je od zagotowania się wody w garnku 30 minut.
Ps.Na dłuższe przetrzymać w piwnicy przetwory tyndalizujemy przez 3 dni.
1 dzień -3 godz.
2dzień - 2 godz.
3dzień- 1 godz.
Takie przetwory mogą stać lata w piwnicy
Komentarze
Prześlij komentarz