Galareta Wieprzowa do Słoików
Witajcie :).Dziś kolejny przepis na trudne czasy i do słoika .U nas w domu zawsze słoiki z galaretą musiały być .Zawsze to wygoda np.jesli są jakieś święta czy nagle wpadną goście .Zresztą sama lubię wyciągnąć sobie z piwnicy i zjeść ...Teraz zajadamy się dietetyczna galaretą ha ha 🤣.ale można mieć i taką i taką...Przepis będzie dziś na wieprzową :
1 duża golonka tylnia
4 nóżki wieprzowe
0.5 dużego czosnku
4 szt.marchewki
2 szt.pietruszki
2 duże cebule
5 liści laurowych
5 ziela angielskiego
Sól
::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Golonkę i nóżki opalamy nad palnikiem , skrobiemy i myjemy zimną wodą.
Warzywa obieramy , myjemy i w całości wraz z przyprawami i obranymi , posiekanymi ząbkami czosnku, zalewamy wodą tyle by mięso i warzywa tylko przykryło .
Solimy delikatnie wodę .Zagotowujemy i gotujemy ok.1 godz.
Wyjmujemy warzywa i gotujemy dalej przez ok. 3 godz.szumując pianę.Gotowe mięso wyjmujemy z wody .Wywar doprawiamy , studzimy.Mięso szarpiemy na delikatne kawałki ,tłustsze kroimy drobno.wkładamy mięsko z powrotem do wywaru ,mieszamy ,przelewamy do wyparzonych słoików .
Zakręcamy pokrywki i pasteryzujemy 1.5 godziny.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz