Kiszone Buraki Na Zupę Do Słoika





W moim domu zawsze robiło się przepyszny zakwas domowy ,taki normalny i taki na żytnim chlebie.Dziś zakwas z  kiszonych buraków .Nadaje się super do  barszczu czerwonego ale też jako napój zdrowotny .Cudowny lek na anemię i na odporność.Polecam go pić w zimie , kiedy grupy szaleją i przeziębienia.
 


3 kg.buraków

Chrzan korzeń i liście chrzanu

Koper baldachim na słoik

3 ziarna ziela angielskiego na słoik

0.5 łyżeczki gorczycy na słoik

1 łyżka soli na 1 litr wody

1 ząbek czosnku na słoik

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::;;;;::::::::::::::::::

Buraki umyć , obrać i pokroić na kawałki.Na dno słoiki układamy ziarno gorczycy , kawałek korzenia chrzanu i kawałek liścia od chrzanu i ząbek czosnek .

Układać teraz  kawałki buraków do pełna .Zagotować wodę z solą i zalać gorącą zalewą . Słoiki trzymamy tydzień by się zakisiły potem wynosimy do piwnicy .


Komentarze

Popularne posty