Konserwa Rybna W Sosie Pomidorowym jak ze Sklepu



 Witajcie kochani :).Dziś ląduje przepis na ryby w konserwie .Zawsze świetna alternatywa na konserwację większej ilości ryb .Taka konserwa nie posiada konserwantów ani innych złych dodatków.Jest smaczna i lepsza niż te ze sklepu.Ja w tym przepisie użyłam  karpia , który mi został w zamrażarce .

Słoiki 250 ml 
1.5 kg.ryby ( musi być świeża i w kawałkach,dzwonkach ,nie może być w filetach )
3 łyżeczki soli
1.5 łyżeczki kwasku cytrynowego 
150 ml.  oliwy z oliwek
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Pieprz do smaku w ziarnkach 3-3 szt.na słoik 
1 łyżka cukru lub ksylololitu

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::;;:;:: 
Ryby oczyścić , pokroić na kawałki , takie aby można je było włożyć do słoików , małe ryby można wkładać w raz z głowami.
Rybę umyć i posolić ,dodać cukier  ,kwasek cytrynowy , dobrze wymieszać i pozostawić na 15- 20 minut . 
Na patelni rozgrzać oliwę , dodać koncentrat pomidorowy, odrobinę soli ,dobrze wymieszać .
W tym czasie wysterylizować słoiki i pokrywki.
Na dno każdego słoiczka wsypujemy ziarna pieprzu.Następnie układamy rybę warstwa po warstwie .
Piekarnik nastawić na temperaturę 170-180 st.
Do garnka na przetwory wkładamy na dno ściereczkę , wkładamy luźno aby się słoiki nie stykały ze sobą i wlewamy wody do 3/4 ich wysokości .Przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika na 4-5 godzin .Gotowe wyjąć ,ustawić na ściereczce do góry nogami i przykryć ciepłym kocem .Zostawiamy do wystudzenia .Przenosimy gotowe konserwy do piwnicy lub ciemnego pomieszczenia .Smacznego.

Komentarze

Popularne posty