Królik Duszony w Ajwarze



 Witajcie kochani .
Najbardziej ulubionym moim mięskiem jest królik ( wiem zwolennicy wege czy wegetarianizmu będą oburzeni - tofu też uwielbiam jakby co :)..) Kurczak czy indyk niech się chowa...Raz , że ma więcej białka w niesie niż kurczak czy indyk , polecany w problemach z żołądkiem bo jest delikatny w strukturze ,a rosołki polecane są na przeziębienia ,także dla osób z bulimią , dla odchudzających się czy osób na keto...Mięso ma bardzo mało tłuszczu oraz cholesterolu więc osoby z lipidemią ( wysokim cholesterolem)mogą go jeść bez problemu.Jest bogaty w związki mineralne jak cynk ,kobalt , żelazo a także dla osób z niedokrwistością ( takich jak ja :)..).Dlatego kupujmy i jedzmy na zdrowie ten dar Boży ...
Kochani będę podawać przepis taki jak powinien być dla tych co nie są na diecie i dla takich co się odchudzają :).Wiem , więcej pisania ale.co zrobić ha ha a każdy może chciałby go popróbować ...a u mnie jest sporo dań z królika ...

Przepis na 4 porcje:
#kolacja#
Królik dla odchudzających się na PZZ
1 porcja:

4 udka królicze -  (1 udko królicze)
1 słoiczek mały ajvaru -  (1 łyżka  ajvaru)
kilka pokrojonych w kostkę zielonych oliwek
1 szkl.bulionu 
2 duże cebule- (1 cebula)
2 duże ząbki czosnku-( 1 ząbek czosnku )
Sól i pieprz
Papryka słodka mielona
Papryka wędzona
Papryka chili
1 mały kubek śmietany (2 łyżeczki serka Almette )
Masło klarowane 
:::::::::: ::::::::::::::::::::
Mięso z królika umyć, osuszyć , natrzeć przyprawami, solą i pieprzem.Odstawić na 15 min.
Na patelni rozpuścić masło klarowane i przesmażyć na złoty kolor udka.Przełożyć do naczynia do zapiekania.Teraz wrzucić na ten sam tłuszcz , cebulę drobno posiekaną i czosnek ,lekko przesmażyć dodać do królika w naczyniu.Nagrzać piekarnik do 180 st.
Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek , ułożyć królika , cebulę z czosnkiem ,zalać bulionem ,posiekanymi oliwkami i wstawić do nagrzanego piekarnika ,dusimy mięso 60 minut -( ok.30 min. na jedną porcję ) . Sprawdzić czy mięso jest miękkie).
Gotowego wyciagnąć  na talerz , sos zlać do garnuszka dodać  ajvaru  , zredukować sos i teraz dodać śmietanę  (serek Almette)  wymieszać i gotowe .Królika podajemy z sałatą ,oliwą i sokiem z cytryny, pomidorkami koktajlowymi.Smacznego.




Komentarze

Popularne posty