Łosoś w Oliwie z Oliwek do Słoików



 To moja najbardziej ulubiona konserwa Rybna .Przepis prosty ale bardzo smaczny .Taki pyszny łosoś rozpływa się w ustach mimo że jego struktura się nie rozpada .

Słoik 250 ml.
1 duży świeży łosoś ze skórą ( dzwonek )
150 ml.oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru lub ksylolit
1 łyżka soli morskiej
Biały pieprz sypany i w ziarnach 
Liść laurowy do smaku
2-3 ziarna gorczycy na dno każdego słoika 
:::::::::;::;;;;;;:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Świeża rybę umyć , osuszyć i oczyścić z łusek jak potrzeba , dobrze spłukać wodą .
Pokroić łososia na kawałki .Posypać rybę solą i cukrem , dodać pieprz mielony odrobinę i  połamany liść laurowy ,ziarenka pieprzu, wymieszać z olejem i odrobiną przegotowanej wody .Zostaw na 1-2 godz .do prze macerowania się ryby .
Pasteryzujemy słoiki z pokrywkami .
Na dno słoików wkładamy odrobinę gorczycy ,i układamy ściśle rybę warstwami , każdą zalewamy zalewą w której się przegryzły.
Pasteryzujemy w garnku słoiki wyłożonym ściereczką  ,zalewamy wodą do ich 3/4 wysokości , przykrywamy pokrywką , wstawiamy do nagrzanego piekarnika 170-180 st.na 4-5 godzin.
Słoiki wyjmujemy ,odwracamy do góry dnem ,przykrywamy kocykiem i studzimy.Zimne wynosimy do piwnicy.Smacznego.

Komentarze

Popularne posty