Pasztetowa do Słoików





Witajcie kochani.Bardzo polecam Wam przepyszny pasztet do słoika .Kremowy ,świetnie się rozprowadza na kromce chleba .Przypomina smakiem pasztet jak za czasów PRL.Podany z ogóreczkiem kiszonym sprawia , że czujemy się jak w siódmym niebem ha ha 🤣...
 


2.5 kg.podgardla

70 dağ.boczku wędzonego

1 kg.wątroby wieprzowej

60 dağ.sloniny

16 dağ.kaszy manny

8 gr.pieprzu czarnego

10 gr.majeranku

4 g.ziela angielskiego mielonego

20 dağ.cebuli zmielonej

15 gr.soli na /kg. 

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Podgardle , boczek wędzony , słoninę parzymy w temp.75 stopni przez 1.5 godziny.

Wyciągamy mięso i do tej samej wody wkładamy wątrobę i parzymy ok.15 minut. 

W tej samej wodzie parzymy kaszę mannę (1 litr)

Wszystko kroimy w kostkę , a następnie mielimy wraz z cebulą w maszynce do mielenia 3 razy na sitku 3mm. kutrujemy do lepkości mięsa.W trakcie kutrowania dolewamy bulion z parzenia , który nie daliśmy do kaszy manny , przyprawy ,sól .Mieszamy aż otrzymamy gładką masę .Farsz przekładamy do jelit lub słoiczków.Pasztet w jelitach parzymy w temp.75 stopni przez 45 minut.

Słoiki pasteryzujemy 45 minut od zagotowania się wody przez dwa dni .

Czyli : 1 dzień - 45 minut

2 dzień - 45 minut


Komentarze

Popularne posty