Pasztetowa do Słoików
2.5 kg.podgardla
70 dağ.boczku wędzonego
1 kg.wątroby wieprzowej
60 dağ.sloniny
16 dağ.kaszy manny
8 gr.pieprzu czarnego
10 gr.majeranku
4 g.ziela angielskiego mielonego
20 dağ.cebuli zmielonej
15 gr.soli na /kg.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Podgardle , boczek wędzony , słoninę parzymy w temp.75 stopni przez 1.5 godziny.
Wyciągamy mięso i do tej samej wody wkładamy wątrobę i parzymy ok.15 minut.
W tej samej wodzie parzymy kaszę mannę (1 litr)
Wszystko kroimy w kostkę , a następnie mielimy wraz z cebulą w maszynce do mielenia 3 razy na sitku 3mm. kutrujemy do lepkości mięsa.W trakcie kutrowania dolewamy bulion z parzenia , który nie daliśmy do kaszy manny , przyprawy ,sól .Mieszamy aż otrzymamy gładką masę .Farsz przekładamy do jelit lub słoiczków.Pasztet w jelitach parzymy w temp.75 stopni przez 45 minut.
Słoiki pasteryzujemy 45 minut od zagotowania się wody przez dwa dni .
Czyli : 1 dzień - 45 minut
2 dzień - 45 minut
Komentarze
Prześlij komentarz