Rosół Magdy Gessler


 W każdym polskim domu rosół to już tradycja.Każda niedziela przez lata była zastawiana na naszym stole w moim rodzinnym domu pysznym rosołkiem.Do tego pyszny , domowy makaron nakładany na talerze , posypane posiekaną natką pietruszki i kawałkiem ugotowanej z rosołu marchewki.Klasyka w wielkim wydaniu .Dziś dzielę się przepisem pani Magdy na ten polski specyfik , które też ma prozdrowotne działanie , zwłaszcza przy przeziębieniach .

2 duże udka z kurczaka

1 szyja z indyka

Korpus z indyka

1 porcja rosołowa wołowa

Woda

2 marchewki

2 pietruszki

1-2 cebule

10 cm.pora białej części 

1 gałązka lubczyku lub 1 łyżeczka suszonego 

1/4 selera korzeniowego

2 liście laurowe

5-6 kulek ziela angielskiego

5-6 kulek pieprzu ziarnistego

Sól do smaku

Natka pietruszki

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Mięso zalewamy wodą ok.3-4 litry i włączamy palnik na całą moc .

Gdy zacznie się rosół gotować , zmniejszamy ogień do minimum i zostawiamy na 1 godzinę bez przykrycia .

Rosół ma tylko mrugać.Zbieramy szumowiny .Po godzinie gotowania przygotować warzywa .Cebulę obrać z łupin ,jedną warstwę zostawić .Por zgnieść aby wypuścił soki Cebulę przekroić na pół i opalić nad gazem .Wrzucić przyprawy , lubczyk ,ziele angielskie , liść laurowy ,ziarna pieprzu .Dodać warzywa i gotować na małym ogniu przez kolejne 1.5 godziny.Po tym czasie doprawić solą .

W międzyczasie ugotować makaron .

Rósł podajemy gorący z marchewką i natką pietruszki.



Komentarze

Popularne posty