Rosół Magdy Gessler
W każdym polskim domu rosół to już tradycja.Każda niedziela przez lata była zastawiana na naszym stole w moim rodzinnym domu pysznym rosołkiem.Do tego pyszny , domowy makaron nakładany na talerze , posypane posiekaną natką pietruszki i kawałkiem ugotowanej z rosołu marchewki.Klasyka w wielkim wydaniu .Dziś dzielę się przepisem pani Magdy na ten polski specyfik , które też ma prozdrowotne działanie , zwłaszcza przy przeziębieniach .
2 duże udka z kurczaka
1 szyja z indyka
Korpus z indyka
1 porcja rosołowa wołowa
Woda
2 marchewki
2 pietruszki
1-2 cebule
10 cm.pora białej części
1 gałązka lubczyku lub 1 łyżeczka suszonego
1/4 selera korzeniowego
2 liście laurowe
5-6 kulek ziela angielskiego
5-6 kulek pieprzu ziarnistego
Sól do smaku
Natka pietruszki
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Mięso zalewamy wodą ok.3-4 litry i włączamy palnik na całą moc .
Gdy zacznie się rosół gotować , zmniejszamy ogień do minimum i zostawiamy na 1 godzinę bez przykrycia .
Rosół ma tylko mrugać.Zbieramy szumowiny .Po godzinie gotowania przygotować warzywa .Cebulę obrać z łupin ,jedną warstwę zostawić .Por zgnieść aby wypuścił soki Cebulę przekroić na pół i opalić nad gazem .Wrzucić przyprawy , lubczyk ,ziele angielskie , liść laurowy ,ziarna pieprzu .Dodać warzywa i gotować na małym ogniu przez kolejne 1.5 godziny.Po tym czasie doprawić solą .
W międzyczasie ugotować makaron .
Rósł podajemy gorący z marchewką i natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz