Śledź w Oliwie z Oliwek z Cebulką
1 kg.śledzi matiasów
0.5 szkl.oliwy z oliwek
3 liście laurowe
1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu
5-6 ziarenek ziela angielskiego
1 cebula posiekaną w pióra
Ksylolit 2 łyżeczki
::::::::::::::::::::::::: :::::::::::::::::::::::: :::::::
Śledzie namoczyć w mleku.Wypłukać , osuszyć .
Do miseczki wlać ocet i na chwilę każdy filet zanurzyć w occie .
Następnie kroimy na kawałki śledzie .Cebulę pokroić w pióra ( pół plasterki)obgotować w odrobinie wody do miękkości , odlać ,dodać ksylolit odrobinę octu i dokładnie wymieszać .Układać kawałki śledzia w miseczce lub w słoiku ,przekładając cebulą, zielem angielskim, listkiem laurowym i pieprzem .Na koniec zalać olejem tak aby je w całości przykryć .Wstawić do lodówki .Smacznego.Podajemy z natka pietruszki .
Komentarze
Prześlij komentarz