Ulubiony Makowiec
Ciasto na 2- 3 strucle:
::::::::::::::::::::::::::::::::::::
453 dağ.maki tortowej ( 3 dağ.jest do podsypania)
180ml.ciepłego mleka
150gr.roztopionego i ostudzonego masła
6 żółtek z dużych jak
4 i 0.5 dağ.świezych drożdży lub 21 g.suchych
6 łyżek cukru lub ksylolit lub erytrolu
0.5 łyżeczki soli
1.5 łyżeczki zapachu Araku
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Zrobić rozczyn z 1/4 szkl.mleka ciepłego z łyżką mąki ( odsypać z tej do ciasta ) i 1 łyżką cukru ( odsypać z tego do ciasta ) dokładnie wymieszać i przykryć na 15-30 minut do wyrośnięcia.
Do miski przesiać mąkę, dodać sól i cukier , wlać przygotowany zaczyn drożdżowy , wymieszać , wlać resztę mleka i dodać kilka kropel Araku do ciasta ,oraz jako ostatnie dodać stopione masło , zagnieść ciasto.Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Nadzienie Makowe :
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::
500 gr.maku
200 gr.miodu gryczanego
10 dag.rodzynków
50 gr.zmielonych orzechów laskowych
2 łyżeczki zapachu migdałowego
1 łyżka miękkiego masła
6 białek z dużych jaj
::;;;;;::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Mak zalać w misce gorącą wodą, odstawić do wystudzenia , odlać jej nadmiar a mak zmielić w maszynce do mielenia mięsa na najmniejszym sitku 2 razy.
Do zmielonego maku dodać miód , namoczone i odcedzone rodzynki , zmielone orzechy laskowe, zapach migdałowy,miękkie masło , wymieszać. Białka dodajemy już przed samym zawinięciem makowców ...!!!
Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli i delikatnie wymieszać z makiem.
Wykonanie Makowców:
:::::::::::::::::::::::::;;;;;;;;;;;;;;;;;
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części, rozwałkować na prostokątne placki podsypując mąką , nałożyć masę makową zostawiając 2 cm.od samego brzegu.
Zwinąć w roladę a końce makowca podłożyć pod spód .
Każdy makowiec przenieść na papier do pieczenia i zawinąć dwa razy tak aby zostawić ok 1cm.luzu pomiędzy ciastem a papierem.
Zostawiamy na 15 minut lub możemy od razu piec ...
Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 stopni i pieczemy 30-40 minut na złoty kolor.
Makowce zawinięte w papier układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia .
Po upieczeniu rozcinany od góry papier i jeszcze ciepłe makowce smarujemy lukrem, posypujemy posiekanymi orzechami.
Lukier :
:::::::::::::;;;;;
1 szkło.cukru pudru
1-2 łyżki gorącej wody
1 łyżka soku z cytryny
::::::::::::;:::::::::::::::::::::::::::
Do miseczki wsypujemy cukier puder , dolewamy gorącej wody i mieszamy .Smarujemy gotowym lukrem ciepłe jeszcze makowce.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz