Bułeczki Dyniowe



 Pyszne , mięciutkie bułeczki  z dyniowym puree.Świetnie nadają się na poranne śniadanie...

375 g.mąki  chlebowej
10 dağ.suchych drożdży
125 ml ciepłego mleka
3/4 szkl.puree z dyni
45 g.roztopionego masła
1 łyżeczka soli
:;::::::::::::::::::::::::::::;:::::::::::::
Mąkę przesiać.Skladniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Mąkę wymieszać z drożdżami suchymi , dodać resztę składników.
Wyrobić ciasto , odpowiednio długo , by było elastycznie miękkie .
Przełożyć je na oprószoną mąką miskę i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok.1.5 godziny.
Po tym czasie ciasto mocno uderzyć aby je odgazować i wyrobić jeszcze raz .
Płaską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia .
Ciasto podzielić na 10 równych części , uformować kule i ułożyć na blasze.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut.
Przed samym pieczeniem bułeczki posmarować roztrzepanym
jajkiem, można posypać też jakimiś ulubionymi pestkami ...
Bułki pieczemy w tem.180 st.przez 20-30 minut.
Wyjąć z piekarnika na kratkę do studzenia ciasta .Smacznego.

Komentarze

Popularne posty