Bułeczki Dyniowe
375 g.mąki chlebowej
10 dağ.suchych drożdży
125 ml ciepłego mleka
3/4 szkl.puree z dyni
45 g.roztopionego masła
1 łyżeczka soli
:;::::::::::::::::::::::::::::;:::::::::::::
Mąkę przesiać.Skladniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Mąkę wymieszać z drożdżami suchymi , dodać resztę składników.
Wyrobić ciasto , odpowiednio długo , by było elastycznie miękkie .
Przełożyć je na oprószoną mąką miskę i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok.1.5 godziny.
Po tym czasie ciasto mocno uderzyć aby je odgazować i wyrobić jeszcze raz .
Płaską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia .
Ciasto podzielić na 10 równych części , uformować kule i ułożyć na blasze.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut.
Przed samym pieczeniem bułeczki posmarować roztrzepanym
jajkiem, można posypać też jakimiś ulubionymi pestkami ...
jajkiem, można posypać też jakimiś ulubionymi pestkami ...
Bułki pieczemy w tem.180 st.przez 20-30 minut.
Wyjąć z piekarnika na kratkę do studzenia ciasta .Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz