Domowe Gołąbki Mojej Mamy
Przepyszne gołąbki mojej mamy.Chyba każdy posiada przepis na najlepsze ich zdaniem maminą potrawę...Ja dziś chcę się z Wami podzielić moim przepisem - może akurat komuś posmakuje :).
1 Duża głowa kapusty
1 kg.ryżu białego
0.5 kg.karkówki bez chrząstek
0.5 kg.łopatki
150 gr. swojskiego smalcu domowego
2 -3 duże cebule
1 litr bulionu
Sól i pieprz
Boczek wędzony parzony na dno garnka
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Kapustę sparzyć ,obrać z liści , wyciąć twarde nerwy z liści .
Ryż ugotować według przepisu na sypko.
Mięso zmielić w maszynce na średnich oczkach.
Cebulę obrać i drobno posiekać.Boczek pokroić w paski .
Do dużej miski wkładamy ugotowany ryż i zmielone mięso .
Na patelni rozgrzać smalec i przesmażyć posiekaną cebulę na złoty kolor.
Całość przełożyć do miski z farszem ryżowo mięsnym.
Posolić, popieprzyć, wymieszać.
Napełniać liście z kapusty farszem i zwijać gołąbki.
W garnku ułożyć na dnie plastry boczku wędzonego , na nim układać ścisło gołąbki .Zalać całość posolonym bulionem.Gotujemy
gołąbki do miękkości 45-60 minut.
Możemy też zalać gołąbki sosem pomidorowym lub śmietanowym .Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz