Papryka Faszerowana Mięsem Mielonym Dietetyczna
200 gr.mięsa mielonego z indyka /kurczaka/królika...
1 łyżeczka chmelisumeli
1 łyżeczka papryki wędzonej
1 .5 łyżeczki papryki słodkiej sypanej
0.5 papryczki świeżej chili
1 łyżka pasty pikantnej paprykowej
1 cebula
2 ząbki czosnku
Świeża kolendra
0.5-1 łyżeczka kminu rzymskiego
Sól
Pieprz młotkowany
Odrobina mozzarelli do posypania
Oliwa z oliwek
Sos :
:::::::::::::::
Oliwa z oliwek
Puszka pokrojonych pomidorów
1-2 papryczki pepperoni ze słoiczka
Sól i pieprz młotkowany
Cebula i czosnek
Szczypta cynamonu
::::::::::::::::::::::;:;;;::::::::::::::::::
Cebulę drobno siekamy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie z oliwek razem z czosnkiem , dodajemy mielone mięso .Dokładnie wszystko wymieszać doprawiając kuminem, papryką wędzoną,papryką słodką , chmelisumeli, świeżą papryczką posiekaną drobno chili , solą i pieprzem , pastą paprykową i posiekaną kolendrę.
Wszystko razem wymieszać .
Papryki umyć , osuszyć , z każdej odciąć wierzch i usunąć gniazda z pestkami oraz białe włókna.Paryki nadziać masą mięsną i ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać odrobiną mozzarelli.Zalać przygotowanym sosem .
Sos!
W naczyniu rozgrzać oliwę z oliwek , wsypać posiekaną drobno cebulę z posiekanym drobno czosnkiem , chwilę przesmażyć , dodać posiekane drobno papryczki pepperoni, doprawić solą , pieprzem i cynamonem .
Sosem zalewamy nadziane papryki .
Zapiekamy w piekarniku przez ok .60 min.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz