Pyszne Paszteciki z Pieczarkami



 Cudownie smakowite paszteciki z pieczarkami .Przepis  zaczerpnięty  od Nathallae...smakują jak takie buły z lat 80 tych , które można było zjeść przy "budzie" z fastwoodem.
Można je podawać do czystych zup jak też samodzielne danie .

Ciasto: 
:;;;;;;::::::::::
20 gr.świeżych drożdży
250gr.mąki pszennej
50 ml.oliwy z oliwek
100 ml.ciepłego mleka
1 łyżka cukru lub ksylolit
0.5 łyżeczki soli
1 jajko 

Farsz:
:::::::::::::::::
500 gr.pieczarek
2 białe cebule
150 gr.startego żółtego sera
Sól i pieprz

Dodatkowo:
:;;;::::::::::::::::::::
1 jajko do posmarowania ciasta

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::;;;;;;;;;;;;
                     
Do miseczki dodajemy świeże drożdże  , 1 łyżkę mąki i cukru / ksylolit oraz ciepłe mleko , wymieszać , odstawić do wyrośnięcia.

    Do miski przesiewany resztę mąki , dodajemy sól ,wyrośnięty rozczyn z drożdży , oliwę , jajko .Wyrabiamy ciasto.Odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę .                      

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części,każda wałkujemy na placek.Nakładamy farsz z pieczarek a nań nie starty ser . Ciasto rolujemy jak makowca,smarujemy rozbełtanym jajem iukładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia , pieczemy ok 30 min.na złoty kolor.

Pieczarki czyścimy , ścieramy na tarce o dużych oczkach , to samo robimy z żółtym serem .
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wsypujemy posiekaną drobno cebulę ,smażymy na złoty kolor ,dodajemy starte pieczarki , mieszamy ,solimy i pieprzymy .Smażymy do uzyskania złotego koloru .Studzimy .Nakładamy farsz na ciasto i zwijamy w rulon .Smacznego.
                                      

                                 





Komentarze

Popularne posty