Witajcie.Kto nie lubi chrupiących ,miękkich bułeczk.Chyba nie znajdzie się taka osoba ...
Pamiętam , jak w latach młodości mama wyganiała mnie do piekarni parę ulic dalej po świeże ,jeszcze ciepłe pieczywo.Chleb , nigdy nie dotarł w całości ,zawsze piętki chleba były obgryzione ...wiadomo , bułeczki nie będę tak doskonale jak od piekarza , ale są zdrowe i wiemy co do nich dajemy w tych dzisiejszych czasach.Zapraszam więc po bułeczki poznańskie .
2.5 szkl.mąki pszennej poznańskiej + mąką do posypania blatu
300 ml.ciepłej wody
7 gr.drożdży instant (1 saszetka ) lub 15 gr.drożdży świeżych
2 łyżki roztopionego masła lub oleju
1 łyżeczka soli
0.5 łyżeczki cukru lub erytrol
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Do miski wlać ciepłą wodę i wsypać do niej drożdże suche oraz cukier.Dokladnie wymieszać i odstawić na chwilę by drożdże mogły zacząć pracować .
Do drugiej miski przesiać mąkę oraz sól.Wlać rozrobionej drożdże i wymieszać.Na koniec wlać ostudzone masło.
Ciasto wyrabiamy ręcznie lub mikserem na jedynce .
z hakami przez 5 minut.
Ciasto wyrabiać ręcznie lub mikserem z hakami do ciasta drożdżowego przez minimum 5 minut. Elastyczne i gładkie ciasto powinno się ładnie formować w kulę. W razie potrzeby możesz je lekko podsypać mąką, uformować kulę i odłożyć do miski. Wyszło mi około 690 gramów ciasta. Miskę z ciastem przykryj bawełnianą ściereczką lub folią spożywczą i odstaw do wyrastania na godzinę. Wybierz cieplejsze miejsce np. blisko kaloryfera.
Komentarze
Prześlij komentarz