Chleb Norweski
500 ml.wody ciepłej
2 łyżki cukru
8 g suchych drożdży.
400 gr.mąki pełnoziarnistej pszennej
2 łyżeczki soli
400 gr.mąki pszennej
50 ml.oleju
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Wodę wymieszać z cukrem (2 łyżki) , dodać suche drożdże, wymieszać i odstawić na chwilę na 5 minut.Obie mąki pszenne , plus sól wymieszać dokładnie .Wlać olej i rozpuszczone drożdże .Wmieszać .Posypać stół mąką, i zagnieść ciasto,aż będzie gładkie.Miskę nasmarować miskę olejem roślinnym.Włożyć ciasto uformowane w kulę.Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto urosło , wyłożyć na stół i podzielić na 2 części.Każdą uformować w kulkę.Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut.Ciasto rozwałkować na grubość 2cm.Zwinąć w rulon ,dobrze skleić krawędzie ciasta i boki.Włożyć do formy.Z drugą połówką ciasta tak samo postępujemy .Przykryć foremki i pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut. Gotowy chleb posmarować z wierzchu wodą .Posypać po wierzchu mąką .Pieczemy w 200 stopniach przez 24-30 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego.
Formy (20 * 11 cm) do pieczenia posmaruj olejem roślinnym.
Komentarze
Prześlij komentarz