Chleb Norweski





Witajcie kochani.Dziś podzielę się z Wami przepisem na mięciutki chleb Norweski.

500 ml.wody ciepłej

2 łyżki cukru

 8 g suchych drożdży.

400 gr.mąki pełnoziarnistej pszennej

2 łyżeczki soli

400 gr.mąki pszennej

50 ml.oleju

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Wodę wymieszać z cukrem (2 łyżki) , dodać suche drożdże, wymieszać i odstawić na chwilę na 5 minut.Obie mąki pszenne , plus sól wymieszać dokładnie .Wlać olej i rozpuszczone drożdże .Wmieszać .Posypać stół mąką, i zagnieść ciasto,aż będzie gładkie.Miskę nasmarować miskę olejem roślinnym.Włożyć ciasto uformowane w kulę.Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto urosło , wyłożyć na stół i podzielić na 2 części.Każdą uformować w kulkę.Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut.Ciasto rozwałkować na grubość 2cm.Zwinąć w rulon ,dobrze skleić krawędzie ciasta i boki.Włożyć do formy.Z drugą połówką ciasta tak samo postępujemy .Przykryć foremki i pozostawić do wyrośnięcia na  20 minut. Gotowy chleb posmarować z wierzchu wodą .Posypać po wierzchu mąką .Pieczemy w 200 stopniach przez 24-30 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego.

Formy (20 * 11 cm) do pieczenia posmaruj  olejem roślinnym.


 

Komentarze

Popularne posty