Chleb Orkiszowy



Łatwy , szybki chleb z mąki orkiszowej.Maka ma bardzo delikatną strukturę ,wręcz aksamitną.Jest to zdrowy produkt dla naszego zdrowia. Forma 20x10 keksowa 2 szt.
Pieczemy w 180 stop.na złoty kolor.

600 gr.mąki orkiszowej pełnoziarnistej
340 ml.ciepłej wody
10 gr.suchych drożdży
80 gr.soli
1 łyżeczka erytrolu lub cukru
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Do miski wlać ciepłej wody , olej,erytrol lub cukier,suche drożdże ,wymieszać.Teraz dosypać mąki i sól .Wyrobić lekko ciasto, wyłożyć na naoliwiony blat , lekko wyrobić , uformować kulę , włożyć do  wysmarowanej oliwą miski i przykryć ręcznikiem.Zostawić do wyrośnięcia na 60 minut.
Ciasto już wyrośnięte wyłożyć na naoliwiony blat , znów wyrobić ,uformować rulon i przekroić na dwie części,z każdej uformować kulę , potem każdy kawałek chleba  palcami je rozpłaszczyć na większy placek, zwinąć każdy  w rulon i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia .Zostawiamy na 30 minut pod ręcznikiem do wyrośnięcia.
Pieczemy na złoty kolor.



Komentarze

Popularne posty