Domowy Bulion w Słoikach



 Kochani , kolejny przepis na zapasy na trudne czasy a jak widzę  ,zbliżają się w bardzo szybkim tempie.
Mój ulubiony przepis .Robię go w bardzo dużych ilościach , aby potem tylko otworzyć i mamy gotowy - albo rosół ,albo pomidorowa i inne wszelkie zupy ,albo risotto,i do wielu, wielu innych dań .Zapraszam.

10 korpusów kurzych
Mieszanka uniwersalna do przyprawienia
1 grzybek suszony
Sól , pieprz 
Kurkuma dla koloru
Słoiki wyparzyć z pokrywkami
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Korpusy kurze myjemy ,osuszamy i wkładamy do 5-6 litrowego gara .
Zalewamy wodą tylko tyle aby przykryć korpusy.
Stawiamy na gaz i gotujemy na średnim ogniu przez 10-15 minut .
Wszystko wylewamy ,myjemy korpusy i znów zalewamy świeżą wodą , stawiamy na gaz i gotujemy wywar  na małym ogniu  przez 2-3 godzin .W między czasie dodajemy do smaku 2-3 łyżki domowej przyprawy uniwersalnej ( jest zdrowsza :) ) lub dowolnej ulubionej.Na koniec solimy jak jest potrzeba i pieprzymy.
Solimy na koniec i dodajemy dla koloru jak będzie potrzeba kurkumy.Grzybka usuwamy lub zostawiamy jak kto lubi.Gorący rosół wlewamy do słoików litrowych ,zakręcamy ,Studzimy.Jeśli  potrzebujemy aby rosół stał dłużej np.w piwnicy to musimy rosół wystudzić i dopiero go pasteryzować przez 10 minut.Jednak myślę że zamknięcie ich zaraz gorące i odwrócenie do góry dnem aby pokrywki chwyciły ,starczy na to by do roku wytrzymał .Znając życie , to nie ma szans tak długo stać bo jest tak dobry , że w mig się go zje ze swoimi , domowymi kluseczkami.Smacznego.

Komentarze

Popularne posty