Golonki Peklowane z Kapustą do Słoików
1.70 kg.golonki wytrybowanej z kości i ze skórą
1 kg.kiszonej kapusty
2 szklanki wody
3 liście laurowe
0.5 łyżki kminku
3 szt.ziela angielskiego
30 gram soli ( ok .15 gram soli ma kilogram)
3 gram pieprzu na kilogram
1 łyżka kolendry mielonej
1 łyżka majeranku
1 szklanka wody
2 łyżeczki żelatyny
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Golonki wytrybować mięso z kości .Mięso zapeklować na 3 dni.Po tym czasie umyć ,osuszyć .Pokroić na większe kawałki.
Kapustę kiszoną płuczemy ,dociskamy i gotujemy z 0.5 szklanką wody do miękkości z listkami laurowymi i zielem angielskim.
Ugotowaną kapustę pokroić drobniej .Na patelni rozgrzać masło klarowane i podsmażyć kapustę na lekko złoty kolor.
Żelatynę namoczyć i rozpuścić ,ostudzić.
Do miski włożyć mięso z golonki , kapustę usmażoną,przyprawy ,sól i pieprz.Wlać rozpuszczoną żelatynę.Wszystko dokładnie wymieszać i nakładać do wypatrzonych słoików .Tyndalizujemy w garnku z wodą przez 3 dni .
1- 2.5 godziny
2-1 godzinę
3- 1 godzinę
Zalewa z peklo soli:
::::::::::::::::::::::::::::::::
1.500 ml.wody
35 gr.czosnku
5 szt.liścia laurowego
8 szt.ziela angielskiego
75 gram peklo soli
10 gram zwykłej soli
15 gram erytrolu lub cukru
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Do naczynia wlać zimną wodę.Dodać wyciśnięty czosnek, liście laurowe , ziele angielskie , erytrol, sól peklową i sól kuchenną.
Mięso umyć , przełożyć do miski ze szkła lub kamionki.Zalewamy przygotowaną solanką , tak by każdy kawałek nie wystawał ponad poziom roztworu.Przekladamy na 3 dni do lodówki.Po tym czasie wyjmujemy mięso ,dokładnie myjemy i kroimy na kawałki.
Komentarze
Prześlij komentarz