Golonki Peklowane z Kapustą do Słoików



 Przepisem  sugerowałam sie z filmiku na YouTube "Damian kuchnia od kuchni".

1.70 kg.golonki wytrybowanej z kości i ze skórą 

1 kg.kiszonej kapusty

2 szklanki wody

3 liście laurowe

0.5 łyżki kminku

3 szt.ziela angielskiego

30 gram soli ( ok .15 gram soli ma kilogram)

3 gram pieprzu na kilogram

1 łyżka kolendry mielonej

1 łyżka majeranku

1 szklanka wody

2 łyżeczki żelatyny

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Golonki wytrybować mięso  z kości .Mięso zapeklować na 3 dni.Po tym czasie umyć ,osuszyć .Pokroić na większe kawałki.

Kapustę kiszoną płuczemy ,dociskamy i gotujemy z 0.5 szklanką wody do miękkości z listkami laurowymi i zielem angielskim.

Ugotowaną kapustę pokroić drobniej .Na patelni rozgrzać masło klarowane i podsmażyć kapustę na lekko złoty kolor.

Żelatynę namoczyć i rozpuścić ,ostudzić.

Do miski włożyć mięso z golonki , kapustę usmażoną,przyprawy ,sól i pieprz.Wlać rozpuszczoną żelatynę.Wszystko dokładnie wymieszać i nakładać do wypatrzonych słoików .Tyndalizujemy w garnku z wodą przez 3 dni .

1- 2.5 godziny

2-1 godzinę

3- 1 godzinę 


Zalewa z peklo soli:

::::::::::::::::::::::::::::::::

1.500 ml.wody

35 gr.czosnku

5 szt.liścia laurowego

8 szt.ziela angielskiego

75 gram peklo soli

10 gram zwykłej soli

15 gram erytrolu lub cukru

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Do naczynia wlać zimną wodę.Dodać wyciśnięty czosnek, liście laurowe , ziele angielskie , erytrol, sól peklową i sól kuchenną.

Mięso umyć , przełożyć do miski ze szkła lub kamionki.Zalewamy przygotowaną solanką , tak by każdy kawałek nie wystawał ponad poziom roztworu.Przekladamy na 3 dni do lodówki.Po tym czasie wyjmujemy mięso ,dokładnie myjemy i kroimy na kawałki.




Komentarze

Popularne posty