Karp W Stylu Orientalnym
#kolacja1porcja:
Przyprawy do karpia
10-15 dağ.karpia świeżego
Pieprz młotkowany z kolendrą
Sól
Mielony imbir
Czosnek granulowany
Papryka ostra
Kumin rzymski mielony
Masło świeże
Przyprawy do warzyw o sosu:
Masło klarowane
Oliwa z orzeszków arachidowych ( ziemnych)
0.5 cukini małej
0.5 papryki czerwonej dużej
2 duże grube ząbki czosnku
0.5 cebuli
Kilak małych pieczarek
Natka pietruszki
1.5 łyżeczki Chmeli suneli przyprawa
1-1.5 łyżeczki kuminu rzymskiego mielonego i odrobiną w ziarnach
1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
1 płaska łyżeczka mielonego imbiru
2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
1.5 łyżeczki papryki wędzonej mielonej
0,5-1.5 łyżeczki papryki mielonej ostrej
0.5 puszki pomidorów w kostce
1-1.5 łyżeczki octu ryżowego
1 łyżeczka erytrolu
1-2 łyzki sosu sojowego
Sól i pieprz młotkowany z kolendrą
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Kawałki karpia solimy ,pieprzymy pieprzem młotkowanym z kolendra,posypujemy lekko imbirem mielonym ,czosnkiem granulowanym i szczyptą papryki ostrej oraz odrobiną kuminu rzymskiego...z każdej strony .Smażymy na maśle palonym czyli świeże masło rozgrzewamy tak długo aby nabrało lekko złotego koloru ,wtedy jest dobre.
A teraz sos z warzywami .
Do miski kroimy ,pół cukini małej w pół plasterki,pół dużej papryki czerwonej kosteczka, 2 duże ząbki czosnku plasterki, cebula w.pióra ,pieczarki małe w.plasterki ,natka pietruszki posiekać.
Doprawić w misce chmeli suneli , mielonym kuminem rzymskim i odrobiną w.ziarnach , cynamonem,imbirem mielonym ,papryką słodką, papryką wędzoną , ostrą papryką,mieszamy ,wkładamy masło klarowane na rozgrzaną patelnię i lekko smażymy ,jak będą warzywa już miękkie ,zalewamy pół puszki pomidorów w kostkę, dodajemy ocet ryżowy, polewamy odrobiną oliwą arachidową ,dodajemy erytrol ,sos sojowy i dusimy warzywa w wytworzonym sosie ,w między czasie na koniec doprawiamy jeszcze solą i młotkowanym pieprzem ...Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz