Karp W Stylu Orientalnym


Dziś polecam Wam osobisty przepis na pysznego , delikatnego karpia .Nie wiem jak Wy , ale ja go uwielbiam , mimo że ma pełno ości bardzo  często tę rybę kupuję ,dla jego pysznego , tłustego mięska oraz , że jest wspaniałym "materiałym " kuchennym do obróbki...przepis polecam.Smaki znajdziemy tu lekko pikantne, kwaśne i słodkie ,ale całość jest delikatnie kremowa i nie ostra ...Smacznego!.

#kolacja1porcja:


Przyprawy do karpia


10-15 dağ.karpia świeżego 

Pieprz młotkowany z kolendrą

Sól

Mielony imbir

Czosnek granulowany

Papryka ostra

Kumin rzymski mielony

Masło świeże


Przyprawy do warzyw o sosu:


Masło klarowane

Oliwa z orzeszków arachidowych ( ziemnych)

0.5 cukini małej

0.5 papryki czerwonej dużej

2 duże grube ząbki czosnku

0.5 cebuli 

Kilak małych pieczarek

Natka pietruszki

1.5 łyżeczki Chmeli suneli przyprawa

1-1.5 łyżeczki kuminu rzymskiego mielonego i odrobiną w ziarnach

1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu

1 płaska łyżeczka mielonego imbiru

2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 

1.5 łyżeczki papryki wędzonej mielonej

0,5-1.5 łyżeczki papryki mielonej ostrej

0.5 puszki pomidorów w kostce

1-1.5 łyżeczki octu ryżowego

1 łyżeczka erytrolu

1-2 łyzki sosu sojowego

Sól i pieprz młotkowany z kolendrą

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


Kawałki karpia solimy ,pieprzymy pieprzem młotkowanym z kolendra,posypujemy lekko imbirem mielonym ,czosnkiem granulowanym i szczyptą papryki ostrej oraz odrobiną kuminu rzymskiego...z każdej strony .Smażymy na maśle palonym czyli świeże masło rozgrzewamy tak długo aby nabrało lekko złotego koloru ,wtedy jest dobre.


A teraz sos z warzywami .


Do miski kroimy ,pół cukini małej  w pół plasterki,pół dużej papryki czerwonej kosteczka, 2 duże ząbki czosnku plasterki, cebula w.pióra ,pieczarki małe w.plasterki ,natka pietruszki posiekać.

Doprawić w misce  chmeli suneli , mielonym kuminem rzymskim i odrobiną w.ziarnach , cynamonem,imbirem mielonym ,papryką słodką,  papryką wędzoną ,  ostrą papryką,mieszamy ,wkładamy masło klarowane na rozgrzaną patelnię i  lekko smażymy ,jak będą warzywa już miękkie ,zalewamy pół puszki pomidorów w kostkę, dodajemy ocet ryżowy, polewamy odrobiną oliwą arachidową ,dodajemy erytrol ,sos sojowy i dusimy warzywa w wytworzonym sosie ,w między czasie na koniec doprawiamy jeszcze solą i młotkowanym pieprzem ...Smacznego.

Komentarze

Popularne posty