Leniwe Gołąbki do Słoików z Suszonymi Grzybami
::::::::::::::::
Garść lub dwie grzybów suszonych lub 600 gram mielonego mięsa .
10 dağ.ryzu
150 gr.kapusty poszatkowanej cienko
1 cebula
1 jajko
tymianek
ok.1/3 pieprzu czarnego
1 łyżeczka czosnku granulowanego
Przyprawa uniwersalna
natka pietruszki
Masło klarowane
Sos Pomidorowy:
::::::::::::::::::::::::::::::
1 duża passata Pomidorowa
Liść laurowy
2 ziela angielskie
Czosnek granulowany
Sól i pieprz
Przyprawa uniwersalna
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Grzyby dzień wcześniej namoczyć , odsączyć ,ugotować i pokroić drobno .
Ryż ugotować na sypko.Cebulę drobno pokroić , włożyć na rozgrzane masło klarowane i smażyć na złoty kolor .Dodać kapustę drobno posiekąną,zalać odrobiną wody i dusić do miękkości .
Ryż ugotowany wymieszać z grzybami lub z mięsem , kapustą , wbić jajko , przyprawić do smaku i wymieszać.
Formować okrągłe kotleciki mokrymi rękoma.Smażymy lekko z każdej strony na złoty kolor.
Przygotować sos pomidorowy do zalania .
Passate wlać do garnka ,dodać przyprawy i zagotować z listkiem i zielem angielskim.
Sos lekko ostudzić.
Do wypatrzonych słoików wkładamy delikatnie usmażone kotleciki i zalewamy każdy przygotowanym sosem.Pasteryzujemy 20 minut , wyciągamy i odwracamy do góry dnem słoiki.Przykrywamy kocykiem lub ściereczką i zostawiamy do ostygnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz