Pałki Marynowane w Sosie Barbecue do Słoików

 




Witajcie .Dziś propozycja na Trudne i ciężkie dni do słoika pałek macerowane przez noc w sosie w barbecue z galaretką.Polecam bardzo ten przepis .


21 kg.pałek z kurczaka zagrodowego
2 łyżki żelatyny namoczonej w wodzie 

Marynata:
1 gotowy sos barbecue
1 papryczka chilli
Sól i pieprz z kolendrą
1 szkl.bulionu drobiowego
Masło klarowane do obsmażenia mięsa 
na każdy słoik po 1 listku laurowym i 1 kulce ziela angielskiego i ząbki czosnku
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Przygotować 0.5 l.sloiki wraz z nowymi zakrętkami,wszystko wyparzyć w gorącej wodzie.
Pałki kurczaka umyć , osuszyć obsmażyć na maśle klarowanym lekko na złoty kolor.Włożyć do miski i polać całość  gotowym sosem ( kości nie usuwamy)chyba że chcemy .Dodajemy plasterki posiekanej czerwonej chili ,solimy i pieprzymy,wlewamy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wszystko razem mieszamy .Mięso musi być dobrze wysmarowane marynatą.Całość wkładamy do woreczka ,zakręcamy i wkładamy do lodówki na 12 godzin.
Wyjmujemy z lodówki  .Na dno układamy słoika ziele angielskie,listek laurowy i czosnek pokrojony wplasterki,pakujemy pałki wraz z całą marynatą do słoików , układając jedną koło drugiej ,ściśle upychając .Zalewamy całość odrobiną bulionu , zakręcamy pokrywki i tyndalizujemy .
1 dzień - 3 godziny
2 dzień -2 godziny
3 dzień - 1 godz.

Komentarze

Popularne posty