Ryba Po Florencku
To jeden z tych przepisów, który wygląda i brzmi fantastycznie, ale w rzeczywistości jest naprawdę łatwy. Uwielbiam dodawać na koniec odrobinę soku z cytryny i podawać go z sałatą pokropioną oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
Przepis zmodyfikowany pode mnie :)....
1 filet ryby (4 porcje filetów rybnych u mnie karp )
1 garść szpinaku ( 1 opakowanie szpinaku baby)
2-3 łyżki oliwy z oliwek plus masło klarowane(6 łyżek)
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki mieszanki ziołowej przypraw czosnkowo- ziołowych
1 duże jajko (4 jajka) ubite lekko
2 łyżki serka Almette (0.5 szkl.serka ricotta)
1 łyżka tartego parmezanu(1/4 szkl)
Opcjonalnie: ćwiartki cytryny
I dodatkowo łyżka tartego parmezanu
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Na patelni rozgrzać masło klarowane na pół z oliwą z oliwek , włożyć szpinak na patelnię i przesmażyć tak długo aż cały lekko zwiędnie, odłożyć na bok.
W międzyczasie ułożyć rybę w nasmarowane formie do zapiekania,skropić sokiem z cytryny i łyżeczką oliwy.Posypać mieszanką ziołowo czosnkową.
W osobnej miseczce połączyć jajko ,serek Almette i szpinak, wymieszać, wyłożyć na rybę, posypać tartym parmezanem.Piec, aż ryba zacznie być miękka 15-20 minut.Podawač z cząstkami cytryny i parmezanem.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz