Super Pączki - Przepis mojej Mamy



 To najlepsze domowe pączki jakie jadłam...może i są lepsze ha ha , nie będę się wykłucać, ale przepis jest w mojej rodzinie bardzo długo.Pączki delikatnie  rozpływają się w ustach i na jednym kochani się  nie kończy  ha ha...zapraszam po przepis.Przepis długo był na moim starym blogu Kocurkowa...i cieszył się sporym powodzeniem . U mnie posypane erytrolem (pudrem).

1 kg.mąki tortowej
10 dağ.dobrego masła
10 dağ.cukru ( ja zastępuję już teraz erytrolem )
10 dağ.drożdży
1 całe jajo
6 żółtek
2 szkl.śmietanki kremówki 30-36%
1 cukier waniliowy a najlepiej całą jedna laska wanilii
1/4 szkl.rumu
Sól
Nadzienie :
::::;;;:::::::::::::::
150 gr.migdałów 
4 łyżki smażonej skórki pomarańczowej( najsmaczniejsza to własna przez siebie smażona )
1 żółtko
100 gr.cukru pudru ( ja używam c.pudru erytrol)kupić można na internecie.
25.ml.rumu 
2 łyżeczki soku z cytryny ( najlepsza jest  bergamotka )

Lukier :
::::::::::::  
1 szkl cukru tu erytrol się nie sprawdzi
0.5 szkl.wody
Sok z 0.5 cytryny lub bergamotki
50 ml.rumu lub 1 łyżeczka olejku rumowego plus 50 ml.wódki
3-4 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Możemy użyć lukru lub cukru pudru z erytrolu jak się jest na diecie .Może nawet wyjdą świetne w piekarniku , będzie zdrowiej.!

20 dağ.mąki( odebrać od tego kilograma) przesiać do miski, dodać pokruszone drożdże i 1 łyżkę cukru, wlać 1 szkl.letniej śmietanki, zarobić i odstawić na 1 godzinę .
Żółtka i jajko utrzeć do białości z cukrem , dodać do ciasta razem z resztą mąki, śmietanki ,rumem i wanilią,sól.
Ciasto starannie wyrobić ok ,7 min.na małych obrotach lub ręcznie , wlać stopione i schłodzone masło,i znów wyrobić chwilę aż wchłonie cały tłuszcz, odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę !.
Ciasto rozwałkować na gr.2 cm.i wykrawać kółka szklanką ,nałożyć łyżeczkę  masy lub jak kto woli konfitury,zlepić w kulkę ( ja nadziewam farszem migdałowym i  konfiturą ostatnio już po upieczeniu dlatego że nie raz pączek okazuje się ciut nie dopieczony ).
Odstawiamy pod przykryciem ściereczki na 15 minut.

Farsz:
Zalewamy migdały wrzącą wodą , odcedzamy i zdejmujemy skórkę .Mielimy w młynku i wsypujemy do miseczki.Dodajemy drobno posiekaną skórkę pomarańczową i pozostałe składniki nadzienia .Ucieramy na niezbyt gęstą masę , kładziemy po grudce do pączka lub dopiero po ich upieczeniu ,robiąc dziurkę i za.pomocą szprycy nadziać ).

Lukier:
Wsypać cukier do rondla, zalać wodą i gotować , aż na powierzchni pokażą się pęcherzyki.
Zanurzamy widelec - jeśli się ciągną nitki to jest już do bry, syrop zdjąć z ognia.Ucieramy tak długo mikserem aż zbieleje, wlać wtedy sok , rum i wymieszać.
Dodać skórkę pomarańczową i wlewamy tyle wody ciepłej by polewą miała gęstość śmietany .Zanurzamy pędzel i smarujemy pączki.
I to by było na tyle :).Smacznego.

Komentarze

Popularne posty