Toskański Kurczak Cytrynowy




Ten przepis na kremowego kurczaka po toskańsku to łatwy posiłek na patelni, który świetnie nadaje się do podawania z makaronem z masłem i serowym pieczywem czosnkowym! Pokochasz mieszankę smaków w tym przepisie o jakości restauracyjnej.








Tacka pałek kurczaka
 3 łyżki oliwy z oliwek
1 szalotka,pokrojona w kostkę
3 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego ( u mnie suszony) 
2 łyżki wyciśniętego soku z cytryny
1 łyżka świeżego posiekanego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego( u mnie suszone)
1 łyżka startej skórki cytrynowej
Sól i pieprz

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Zrobić mieszankę z oliwy z oliwek 2 łyżek , szalotki , czosnku , natki pietruszki , rozmarynu, tymianku, soku z cytryny, skórki cytrynowej,1 łyżeczki soli i 1 łyżeczki pieprzu , wymieszać.
Dzień wcześniej wieczorem do miski włożyć kurczaka i marynować go przez noc w przygotowanej marynacie,od czasu do czasu go przewracając.
Odcedzić na drugi dzień marynatę .
Rozgrzać grill lub zapiekamy .Kurczaka posmarować oliwą z oliwek , posolić i popieprzyć grillować lub zapiec w 180 stopniach przez 30-40 min.do miękkości.

Komentarze

Popularne posty