Ulubione Ogórki Konserwowe
4 kg.ogórków gruntowych
2 litry wody
2 szkl.wody
1.5 szkl.erytrolu lub cukru
4 łyżki soli
Kilkanaście ząbków czosnku ( po dwa na słoik )
2 marchewki
Koper z kwiatostanem na każdy słoik
Pieprz ziarnisty
Liść laurowy
1 łyżeczka gorczycy na słoik
Liść na każdy słoik chrzanu i kawałek korzenia.
:::::;::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::;:::::::::::::::::::::::
Słoiki umyć , osuszyć, ułożyć w nich kilka plasterków pokrojonej marchewki, pionowo ułożyć ogórki ( muszą do siebie ciasno przylegać ), chrzan obrany i pokrojony w słupki, czosnek obrany ,kilka ziaren ziela angielskiego ,listek laurowy,gorczycę i 4 kulki czarnego pieprzu.
Przygotować teraz zalewę:
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Wodę zagotować z erytrolem lub cukrem i solą .
Wystudzić.Letnia zalewą zalać słoiki z ogórkami ,dobrze zakręcić pokrywki.Pasteryzujemy słoiki licząc czas od zagotowania się wody 10 minut.Ogorki gotowe , za pasteryzowane ułożyć do góry dnem na ściereczce i zostawić do ostygnięcia.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz