Ulubione Pierogi ze Świeżym Lubczykiem


Ostatnio zasmakowałam w pierogach ruskich ale ze świeżym lubczykiem ( maggi).Smak jest intensywnie świeży, a cebulka smażona dopełnia całości .

Ciasto na pierogi :
:::::::::::::::::::::::::::::::::
500 gram mąki pszennej typ 450 
1 łyżeczka oleju
1 łyżeczka soli
280 ml.wody ciepłej
:::::::::::::::::::::::;;;;:;;:::::::

Mąkę przesiać.W kubeczku wymieszać wodę letnią , sól , olej.Dodać do mąki.
Zagnieść ciasto  przez 15 minut tak aby było elastyczne.Nagrzac lekko miskę i przykryć  gotowe  ciasto .Przykrywać za każdym razem miską gdy będziemy odrywać kawałki do wałkowania .

Farsz do pierogów:
::::::::::::::::::::::::::::::
1 kg.twarogu 
300-400 dag.ugotowanych ziemniaków
1 łyżka posiekanego lubczyku
Szczypta erytrolu lub cukru
Sól i pieprz
2 cebule
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Ziemniaki ugotowane na miękko, ugnieść lub zmielić .Do ziemniaków dodać twaróg ,posiekany lubczyk i dokładnie wszystko ze sobą wymieszać.Cebulę obrać ,posiekać drobno i usmażyć z odrobiną erytrolu lub cukru na złoty kolor.Tak przygotowaną  dodać ziemniaków i twarogu.Posolić i popieprzyć, wyrobić jednolitą masę.
Ciasto rozwałkowujemy na 1-2 mm.wykrajać kółka  ,nadziewać farszem i sklejać pierogi.Gotujemy we wrzącej wodzie ,wyjmować zaraz po wpłynięciu Smacznego.


Komentarze

Popularne posty