Ulubione Pierogi ze Świeżym Lubczykiem
Ostatnio zasmakowałam w pierogach ruskich ale ze świeżym lubczykiem ( maggi).Smak jest intensywnie świeży, a cebulka smażona dopełnia całości .
Ciasto na pierogi :
:::::::::::::::::::::::::::::::::
500 gram mąki pszennej typ 450
1 łyżeczka oleju
1 łyżeczka soli
280 ml.wody ciepłej
:::::::::::::::::::::::;;;;:;;:::::::
Mąkę przesiać.W kubeczku wymieszać wodę letnią , sól , olej.Dodać do mąki.
Zagnieść ciasto przez 15 minut tak aby było elastyczne.Nagrzac lekko miskę i przykryć gotowe ciasto .Przykrywać za każdym razem miską gdy będziemy odrywać kawałki do wałkowania .
Farsz do pierogów:
::::::::::::::::::::::::::::::
1 kg.twarogu
300-400 dag.ugotowanych ziemniaków
1 łyżka posiekanego lubczyku
Szczypta erytrolu lub cukru
Sól i pieprz
2 cebule
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Ziemniaki ugotowane na miękko, ugnieść lub zmielić .Do ziemniaków dodać twaróg ,posiekany lubczyk i dokładnie wszystko ze sobą wymieszać.Cebulę obrać ,posiekać drobno i usmażyć z odrobiną erytrolu lub cukru na złoty kolor.Tak przygotowaną dodać ziemniaków i twarogu.Posolić i popieprzyć, wyrobić jednolitą masę.
Ciasto rozwałkowujemy na 1-2 mm.wykrajać kółka ,nadziewać farszem i sklejać pierogi.Gotujemy we wrzącej wodzie ,wyjmować zaraz po wpłynięciu Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz