Żeberka w Kapuście



 Kiedyś moje ulubione danie ,które często gościło u mnie w domu.Dziś tylko mogę się pooblizywać i pomarzyć :).Jednak proponuję ten przepis osobom ,które nie muszą walczyć z nadwagą bo wart jest grzechu , a do tego jeszcze kufel zimnego piwka i odlot.... Zapraszam.

1 mała główka  kapusty
50 dağ.żeberek wieprzowych
10 dağ.boczku wieprzowego 
Cebula 
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
Sól , pieprz i cukier do smaku
Smalec
Śmietana do polania
Ziemniaczki z wody lub ulubione
:::::::::: ::::;:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Żeberka umyć ,osuszyć ,pokroić na mniejsze kawałki , natrzeć solą i pieprzem.Zostawic na noc lub na 2 godziny.
Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć żeberka na złoty kolorz każdej strony.Osłozyc na talerzyk.
Na tym samym tłuszczu usmażyć pokrojony w kostkę boczek oraz cebule posiekaną w pióra.Dodać kapustę .Smażyć z 5 minut ze sobą i przyprawić solą , pieprzem, cukrem , podlać wodą lub bulionem ,tak aby lekko pokryło całośč.Dusimy do miękkości ok.30-40 minut .Wyłożyć na talerz trochę kapusty duszone, na nią żeberka ,znów reszta kapusty,obłożyć  ziemniakami i polać lekko śmietaną.Smacznego.

Komentarze

Popularne posty