Żeberka w Kapuście
1 mała główka kapusty
50 dağ.żeberek wieprzowych
10 dağ.boczku wieprzowego
Cebula
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
Sól , pieprz i cukier do smaku
Smalec
Śmietana do polania
Ziemniaczki z wody lub ulubione
:::::::::: ::::;:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Żeberka umyć ,osuszyć ,pokroić na mniejsze kawałki , natrzeć solą i pieprzem.Zostawic na noc lub na 2 godziny.
Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć żeberka na złoty kolorz każdej strony.Osłozyc na talerzyk.
Na tym samym tłuszczu usmażyć pokrojony w kostkę boczek oraz cebule posiekaną w pióra.Dodać kapustę .Smażyć z 5 minut ze sobą i przyprawić solą , pieprzem, cukrem , podlać wodą lub bulionem ,tak aby lekko pokryło całośč.Dusimy do miękkości ok.30-40 minut .Wyłożyć na talerz trochę kapusty duszone, na nią żeberka ,znów reszta kapusty,obłożyć ziemniakami i polać lekko śmietaną.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz