Zupa Krem z Rzeżuchy
800 ml.bulionu drobiowego/warzywnego
15 dağ.smietany 36% / jogurtu naturalnego albo śmietanki wegańskiej
10 dağ.masła /oleju kokosowego
Sok z 0.5 cytryny
1 żółtko
5 łyżek mąki pszennej lub orkiszowej /mąka owsiana/ mąką ziemniaczaną rozrobioną z łyżką wody.
4 łyżki posiekanej rzeżuchy
Sól i pieprz
:::::::::::::::::::::::;;::::::::::::::::::::::
Rzeżuchę dodać do 300 ml. bulionu ,zagotować przez 5-10 minut.
Rozgotowaną rzeżuchę przetrzeć przez sito i dodać do niej resztę bulionu.Masło rozpuścić,dodać mąkę ,zrobić zasmażkę białą ,rozprowadzić bulionem z rzeżuchy.Dodać sok z cytryny, śmietanę żółtko , przprawić.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz