Babka Herbaciana



Tę babkę też polubicie .Przepis jeszcze z PRL ale nadal jest aktualny i zawsze smakuje.

250 gr.mąki torfowej /orkiszowej
100 gr.slodzika erytrol/cukier
80 gr.masła
1 żółtko
1 całe jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Skórka otarta z 0.5 cytryny
szczypta soli 
200 ml.mocnej czarnej herbaty
80 ml.rumu opcjonalnie
60 gr.rodzynek opcjonalnie
Cukier puder do posypania
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::;::;
3 godziny przed przystąpieniem do robienia ciasta zaparzyć herbatę (3 torebki oraz zalać rodzynki rumem i przykryć) lub zrobić to dzień wcześniej wieczorem.Piekarnik nagrzać do 180 stopni.Formę z kominem wysmarować masłem  i obsypać otrębami/bułką tartą.Teraz w misce Ucieramy mikserem masło z cukrem /słodzikiem erytrol i startą skórką cytrynową.Dodajemy jajko i żółtko,miksować do uzyskania jasnej i puszystej masy.Dokladamy po trochu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia,sodą ,solą,na przemian z herbatą,zaczynając i kończąc mąką.Na końcu dodać odsączone z rumu rodzynki,osuszyć i obtoczyć je w mące ,żeby nie opadły nam na dno.Wymieszać ciasto i przełożyć do wysmarowanej formy na babkę i piec 45-50 minut.Do suchego patyczka.Po upieczeniu zostawić na ok.20 minut w formie, następnie delikatnie wyciągnąć z formy i pozostawić do wystudzenia.Posypać pudrem.

Komentarze

Popularne posty