Babka Imbirowa
150 gr.masła
100 gr.brązowego cukru
2 jajka
250 gr.maki torfowej
Niepełna szklanka mleka
1/4 szkl.miodu
0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyzeczka cynamonu
3 łyżeczki mielonego imbiru
300 gr.owoców : rodzynki,skórka z cytryny i pomarańczy ,
30 gr.kandyzowane kostki imbiru
1 łyżka mocnego alkoholu
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::':'::::::::::
Owoce kandyzowane ,rodzynki zalać gorącą wodą wymieszaną z alkoholem.Odstawić. Masło pokroić na mniejsze kawałki ,dodać cukier i utrzeć na puszystą masę .Jednocześnie dodając jajka ,miód ,stale ucierać.
W drugiej misce wymieszać suche składniki: mąkę , proszek do pieczenia,sodę oczyszczoną ,imbir i cynamon.Do masła dodajemy raz suche składniki raz mleko ,nadal ucierając ( miksując).
Formę do babki wysmarować masłem i oprószyć bułką odsączone i osuszone owoce dodać do ciasta,lekko je obsypując mąką wraz z imbirem kandyzowanymi.Wymieszać i przelać do formy.Pieczemy w 180 stopniach przez ok.50 minut.Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z formy dopiero po 15 minutach .Możemy obsypać ciasto cukrem pudrem lub polać lukrem.
Komentarze
Prześlij komentarz