Chleb Żytni Pełnoziarnisty


 

1 kg.mąki żytniej pełnoziarnistej
10 dag.świeżych drożdży
2 szkl.otrębów
4 szkl.wody ( w zależności ,każda mąką inaczej się wchłania ,może być mniej lub więcej )
2 łyżki soli
1 łyżeczka erytrolu/ cukru
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Wymieszać wodę z erytrolem /cukrem ,drożdżami dosypać 1 łyżkę mąki .Wymieszać ,odstawić do wyrośnięcia zaczynu.Do miski wsypać resztę otrąb, ,mąkę ,sól,dolać zaczyn,wodę ,wyrobić ciasto . Przełożyć do foremek wysmarowanych grubo tłuszczem .Można obsypać otrębami ...
Wkładamy do zimnego piekarnika ,nastawimy na 180 at.i pieczemy ok 30-50 min.do suchego patyczka.Smacznego.

Komentarze

Popularne posty