Czeburek z Zakaukazia
Kochani ,dziś przedstawiam Wam przepyszny sposób na czebureki.Polecam ,niebo w gębie.Ciasto chrupiące ,nadziewane przepysznym mięsem mielonym z przyprawami ,smażony na tłuszczu.Przepis aż z Zakaukazia.
Ciasto:
::::::::::::::::
3 szkl. mąki pszennej
150 ml.wody
70 ml.oleju
1 szt.żółtka
0.5 łyżeczki soli
Nadzienie :
:;:::::::::::;;::::::::::::
600 gr.mielonego mięsa
200 gr.cebuli
1 pęczek natki pietruszki
Pieprz i sól
Olej + 150 gr.wody do mięsa
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Zagnieść ciasto na czeburaki , pozostawić na 30-40 min.w woreczku w lodówce.
Cebulę na farsz posiekać drobno lub zmielić ,natkę pietruszki też drobniutko posiekać i dodać do mięsa ,przyprawić.
Ciasto rozwałkować cienko i wykrawać placki pokrywką o średniej średnicy.
Na połowie placka ułożyć farsz mięsny, przykryć drugą połową ciasta i zlepić widelcem pierogi.
Smażymy na gorącej oliwie ok 1 cm.na złoty kolor z obu stron.Osuszyć na papierowym ręczniku.Podajemy z sałatą ,sosami .Smacznego.
Witam w przepisie na ciasto wkradł się chyba błąd w ilości mąki . Pewnie miało być 3 szklanki a nie łyżki
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za zwrócenie mi uwagi na błąd w przepisie rzeczywiście zaszedł błąd.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń