Czeburek z Zakaukazia


 Kochani ,dziś przedstawiam Wam przepyszny sposób na czebureki.Polecam ,niebo w gębie.Ciasto chrupiące ,nadziewane przepysznym mięsem mielonym z przyprawami ,smażony na tłuszczu.Przepis aż z Zakaukazia.

Ciasto:

::::::::::::::::

3 szkl. mąki pszennej

150 ml.wody

70 ml.oleju

1 szt.żółtka

0.5 łyżeczki soli

Nadzienie :

:;:::::::::::;;::::::::::::

600 gr.mielonego mięsa 

200 gr.cebuli

1 pęczek natki pietruszki

Pieprz i sól 

Olej + 150 gr.wody do mięsa

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Zagnieść ciasto na czeburaki , pozostawić na 30-40 min.w woreczku w lodówce.

Cebulę na farsz posiekać drobno lub zmielić ,natkę pietruszki też drobniutko posiekać i dodać do mięsa ,przyprawić.

Ciasto rozwałkować cienko i wykrawać placki pokrywką o średniej średnicy.

Na połowie placka ułożyć farsz mięsny, przykryć drugą połową ciasta i zlepić widelcem pierogi.

Smażymy na gorącej oliwie ok 1 cm.na złoty kolor z obu stron.Osuszyć na papierowym ręczniku.Podajemy z sałatą ,sosami .Smacznego.

Komentarze

  1. Witam w przepisie na ciasto wkradł się chyba błąd w ilości mąki . Pewnie miało być 3 szklanki a nie łyżki

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziękuję za zwrócenie mi uwagi na błąd w przepisie rzeczywiście zaszedł błąd.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty