Dietetyczne Zapiekane Sardynki


 Przepyszny przepis na świeże sardynki zapiekane w piekarniku po Śródziemnomorsku.

600-800gr.maluch sardynek świeżych
1 puszka pomidorów krojonych lub 5 świeżych 
1 czerwona papryka świeża
1/3 szkl.passaty pomidorowej
2 ząbki czosnku
1 cebula 
Świeża natka pietruszki
Słodka papryka mielona 
0.5 łyżeczki rozmarynu
Sól i pieprz
Szczypta erytrolu/cukru 
Oliwa z oliwek
::;;::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Sardynki wypatroszyć , umyć ,osuszyć .Zasypać 1 łyżką  soli  morskiej i zalać 40 ml.octu 10%,zostawić na kilka minut.


Przygotować sos:
Na oliwie z oliwek usmażyć mała cebulkę posiekaną w pióra,dodać posiekany w talarki czosnek  , dusić .W malakserze zmiksować paprykę czerwoną świeżą z  passatą pomidorową,przelać na patelnię z cebulką do sosu plus puszka pomidorów krojonych ,dusimy i solimy , pieprzymy,dodajemy pokrojone w plastry zielone lub czarne oliwki i rozmaryn, mieszamy ,redukujemy sos .Na dno naczynia żaroodpornego,wylewamy sos ,układamy świeże sardynki ,posypujemy je 2 szczyptami bułki tartej i zapiekamy w 200 st.przez 10-15 minut.Smacznego.


Komentarze

Popularne posty